Doctorstitel zorgt niet voor baan of meer inkomen

ZOETERMEER, 21 OKT. Promoveren heeft alleen toegevoegde waarde voor een carrière aan de universiteit. In tegenstelling tot wat gepromoveerden zelf denken maken zij niet méér kans op een hoog inkomen dan niet-gepromoveerde academici. Evenmin leidt een promotie sneller tot een leidinggevende functie.

Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar de carrière-perspectieven van gepromoveerde en niet-gepromoveerde academici door het bureau Research voor Beleid, in opdracht van het ministerie van onderwijs. Het bureau ondervroeg ongeveer vierduizend biologen, chemici, economen en sociologen die afstudeerden tussen 1973 en 1987.

Een promotie verhoogt niet de perspectieven op een leidinggevende functie of een directiefunctie. In sommige disciplines, bij chemici en sociologen, heeft juist een niet-gepromoveerde betere kansen op dergelijke functies. De werkkring van gepromoveerden varieert sterk met de afstudeerrichting. Van de gepromoveerde sociologen werkt 60 procent op de universiteit, van de chemici is dat slechts 22 procent. Bepalend voor de hoogte van het inkomen blijkt niet de promotie, maar vooral de werkervaring. Alleen voor biologen heeft de promotie een beperkte meerwaarde voor het salaris.