De "neefjes' genieten van debutantenbal

AMSTERDAM, 21 OKT. De een, Martijn Reuser, werd maandagmiddag van school gehaald, de ander, Ignacio Tuhuteru, hoorde gisteren om kwart voor twaalf dat hij zich moest melden in het trainingskamp. Twee spelers van Ajax 2 namen plaats op de reservebank voor de Europa-Cupwedstrijd tegen het Turkse Besiktas. Ze vielen in voor John van der Brom en Stefan Pettersson. Een kwartier voor tijd bereidden ze samen het winnende tweede doelpunt voor. Tuhuteru, de neef van Simon Tahamata, gaf van links de voorzet. De neef van Haarlem-speler Frans Reuser kopte de bal door. Vaste kracht Ronald de Boer kopte fraai in: 2-1.

Debuteren in Ajax 1. Debuteren in een Europa-Cupwedstrijd. Twee jongens van ongeveer 1.70 meter genoten en giechelden over het onverwachte succes. Vandaag lekker uitslapen en vanavond tegen Feyenoord 2. Ze speelden omdat de aanvallers Overmars, Davids en Van Vossen geblesseerd waren.

“Je ziet dat het niet lekker gaat. Je gaat hopen. Waarom zit je op de bank. Niet voor Jan Lul”, vond de achttienjarige Martijn Reuser. “Meneer Van Gaal had gezegd: "Je hebt kans dat je invalt'. Je houdt er rekening mee”, vertelde de twintigjarige Ignacio Tuhuteru. “Je voelt het even in je maag. Maar ik was niet gestresst”, genoot Reuser. “Gewoon lekker spelen. Niet teveel zus of zo.”

Reuser is het Amsterdamse bluffertje. Hij babbelt er vrolijk op los. Zijn vader en zijn moeder zullen hem morgen zeker niet naar school sturen. Zijn opa is de oprichter van Rood-Wit A, de voetbalclub in Amsterdam-Noord. De hele familie speelde er. Alles voetbal. Tuhuteru is rustig en bescheiden. De alwetende Johan Cruijff schijnt hem voortdurend te noemen als een vaste kracht voor het eerste elftal. Maar Ignacio, "Iggie' op het veld, laat zijn hoofd niet op hol brengen. Vroeger ging hij iedere wedstrijd naar zijn oom kijken. Nu heeft zijn oom hem zien spelen.

Na de wedstrijd liepen ze gebroederlijk, met de armen om elkaars schouders, van het veld. Reserve Sonny Silooy wachtte geduldig tot hij het tweetal naar huis kon rijden.

Ajax trad aan zonder Marc Overmars, die te elfder ure wegens een blessure moest afzeggen. Nadat Finidi een wanhoopsschot in het zijnet zag smoren, sloeg Besiktas toe. Razendsnel brak Mehmet door het midden van de Ajax-verdediging, op de rand van buitenspel. Hij passeerde gemakkelijk Van der Sar en zette Besiktas op een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft was het spelbeeld aanvankelijk identiek aan de eerste helft. Na een kwartier kwam Ajax op gelijke hoogte. Een afstandsschot van Finidi ketste af op een Turkse verdediger, waarna Rijkaard onverbiddelijk hard in schoot. Na de treffer van Ronald de Boer in samenwerking met de debutanten stond Mehmet kort voor het einde weer oog in oog met Van der Sar. De Turk passeerde de Ajax-doelman, maar wilde de bal niet afspelen naar twee elftalgenoten die vrij voor het Ajax-doel stonden. Hij schoot zelf, maar naast.