De bubbelmat; Het gevoel van een bloemkool doe wordt gekookt

Winkels liggen vol "handige' en "onmisbare' artikelen; soms volmaakt vormgegeven, maar volstrekt onbruikbaar. Soms zeer praktisch, maar wanstaltig van uiterlijk. Soms geen van beide of alles tegelijk. Het ding op zijn waarde getest.

Binnenlopen bij Blokker is altijd een feest. Voor mij lijken die winkels nog het meest op gratis toegankelijke musea: bijna alles is opmerkelijk, merkwaardig en het nader bekijken waard. Maar toch, hoe bijzonder en nieuw ook, het meeste zou je netzomin in huis willen hebben als al die oude spullen uit een museum. Niettemin blijft het altijd een kwestie van overwegen: theepotten in de vorm van een tevreden poes, aspergeschaaltjes met een maaltje geglazuurde asperges, kippetjes als eierdopjes - leuk toch, waarom niet?

Het aardige van Blokker is dat je er inderdaad meestal iets van meeneemt, kleine nuttige dingetjes en cadeautjes. Zo heeft een vriendin van ons, die in december jarig is, aan onze jarenlange goedgeefsheid een inmiddels reeds antiquarisch importante verzameling mokken overgehouden met daarop de kalenders van elk nieuw levensjaar. Jammer is dat Blokker niet meer de visvormige glazen schaaltjes levert, zelfs niet de vestiging in Oostende. Maar de onlangs aangeschafte uienkam wordt bijna dagelijks gebruikt en heeft de prijs van ƒ 1.95 ruimschoots opgebracht. Getest en goedgekeurd door de oude mevrouw Blokker zèlf, stellen we tevreden vast.

Bij Blokker zijn ook duurdere en puur luxueuze zaken te koop, zoals de bubbelmat van ƒ 299,-. Het is een Duits apparaat van het merk Vitec dat het hedonistisch levensgevoel alleen al aanspreekt door de exotische buitenlandse benamingen op de doos: Bain d'aeromassage en Bagno d'aeromassagio. De Duitse naam Luftsprudelbad herinnert aan Sprudelwein, de Duitse goedkope schuimwijn.

De Nederlandse benaming "bubbelmat' doet wel heel prozaïsch aan: "bubbels' zijn nog leuk, maar een mat heeft een minder opwindend imago. De naam past wel bij het karakter van het ding: het is voor een bad een soort prothese. Voor relatief weinig geld bereik je er hetzelfde mee als een duur bad met ingebouwde bubbelvoorziening.

De bubbelmat is een plastic rooster dat op de bodem van het bad wordt gelegd. Daaronder bevindt zich een buizenstelsel in blauw en zacht plastic, met een gaatjespatroon. De bubbels worden via een slang geleverd door een motor, die de lucht op 50 graden voorverwarmt. Het apparaat heeft drie standen en een tijdklokje waarmee men maximaal een half uur bubbels kan programmeren.

De bedoeling daarvan is de motor een veilig eind van het bad weg te houden. Het apparaat is wel bestand tegen spatten, maar mag toch niet echt nat worden. Het ding kan boven het bad worden bevestigd, maar dat moet dan wel echt stevig met schroeven en pluggen gebeuren: als het in het bad zou vallen en er komt via de luchtinlaat water in de motor, is men zeker van electrocutie. De gebruiksaanwijzing waarschuwt ervoor, zonder dat woord te gebruiken.

Eenmaal aangezet kan de motor alleen worden uitgeschakeld door de stekker uit het stopcontact te trekken. Daarvoor moet men dan meestal uit bad en ook uit badkamer, als zich daar geen stopcontact bevindt.

De eerste opwindende keer dat de bubbelmat wordt gebruikt is de gebruiksaanwijzing natuurlijk nog ongelezen. Dat wijst zich vanzelf, denken we. Mat op de bodem, kraan aan, een scheutje Vital-badschuim van Nivea erin. Zo gauw er een laagje water in het bad staat gaat de knop al om. Dat leidt binnen de minuut tot een schuimkop op het bad van zeker een meter.

Dat is natuurlijk heel leuk. Vervelend dat het apparaat het geluid maakt van een stofzuiger. In de over-akoestische betegelde badkamer is dat geraas erg onaangenaam. Maar ook de lawaaiig bubbelende bubbels dragen bij aan het idee dat men zich bevindt in de machinekamer van een zinkend schip. Het apparaat (500 watt) werkt eigenlijk te goed: ook in de laagste stand is het effect zeer krachtig. Op de hoogste stand geven de bubbels het gevoel dat je nu heel goed weet hoe een bloemkool zich voelt als die wordt gekookt.

Onder de berg wit schuim voel je je als in de kolkende lava onder een hete vulkaan. Warme bubbeldampen werken zich via een schacht naarboven en drijven samen met zeepbellen als wolkjes weg. Als de tijdklok eindelijk zichzelf uitschakelt waardeert men de normale rust in de badkamer driedubbel. De gebruiksaanwijzing raadt nu aan zeker tien minuten bij te komen van de bubbelmassage en goed toegedekt in bed te gaan liggen.

Als men dan is uitgerust moet men hard aan het werk: de mat moet worden schoongespoeld, uit het bad gehaald en afgedroogd. Overal dienen resten schuim te worden verwijderd. De drijfnatte vloer met spatwater wordt gedweild. Doodmoe en zweterig van al dat werk in die hete badkamer verlangt men naar een gewone ontspannende douche- of badbeurt.

De bubbelmat is alleen geschikt voor de Vestdijken onder de baders: Simon Vestdijk kon alleen maar schrijven als de stofzuiger op zijn werkkamer aanstond. Ook wie zijn afwas wil doen zoals Wittgenstein heeft er veel aan: de filosoof zette de vuile vaat in zijn bad, maar zo'n bubbelmat spoelt die ook lekker schoon.

De bubbelmat is vast niet getest door de oude mevrouw Blokker. Het ding is een onding.

    • Kasper Jansen