Belangrijke inbreng Nederlandse spelers in Europa Cup-duels

ROTTERDAM, 21 OKT. Barcelona en AC Milan staan op de drempel van de Champions League. Barcelona versloeg in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van het bekertoernooi voor landskampioenen op eigen veld Austria Wien met 3-0. AC Milan liep in Denemarken FC Kopenhagen onder de voet met 6-0.

Ook AS Monaco kan plaatsing bij de beste acht van Europa nauwelijks nog ontgaan. De Fransen, in het evenement als vervanger van het wegens een omkoopschandaal geschorste Olympique Marseille, wonnen thuis met 4-1 van Steaua Boekarest. Manchester United kwam in Engeland niet verder dan 3-3 tegen Galatasaray en Levski Sofia mocht thuis blij zijn met 2-2 tegen Werder Bremen. Sparta Praag verloor in Tsjechië met 1-0 van Anderlecht, Lech Poznan werd in Polen compleet weggespeeld door Spartak Moskou en verloor met 5-1.

Tegen het verrassend aanvallend spelende Austria Wien kwam Barcelona op 2-0 door doelpunten uit dode momenten. Voor de rust scoorde Koeman het vijfhonderdste doelpunt in de Europa Cup voor de Catalanen uit een strafschop, na de hervatting zorgde hij uit een vrije bal, die veel gelijkenis vertoonde met het doelpunt tegen Engeland, voor de tweede treffer. Quique maakte 3-0 op twee minuten voor het einde.

Bij de rust stond Monaco nog achter. Dumitrescu had voor Steaua gescoord uit een strafschop. Vanwege het veroorzaken van de strafschop werd de Fransman Thuram uit het veld gestuurd. Zes minuten later moest ook de Roemeen Prodan vertrekken. Hij maakte opzettelijk hands. Monaco kwam na de hervatting met tien-tegen-tien overuigend terug. Het leidde tot twee treffers van de Duitser Klinsmann en tot twee van Ikpeba.

AC Milan, dat vorig seizoen de finale verloor van Olympique Marseille, zal zich over twee weken weer bij de beste acht van Europa scharen. In Denemarken was het duel met FC Kopenhagen al een verplicht nummer. Door doelpunten van Papin (2), Simone (2), Laudrup en Orlando werd het 6-0. De eerste drie vlogen er al in het eerste kwartier in.

Aanvankelijk leek er ook voor Manchester United weinig mis. Na dertien minuten stond de Engelse kampioen al op 2-0. Routinier Robson opende de score, Hakan schoot in eigen doel. Daarna draaide het duel zeer verrassend om. Door Artif en Kubilay kwamen de Turken nog voor rust gelijk, Kubilay hielp Galatasaray na de hervatting zelfs aan een voorsprong. Cantona maakte in de slotfase nog 3-3. De Franse international voorkwam daarmee dat Manchester City zijn eerste Europese nederlaag op eigen veld sinds 37 jaar leed.

Nilis was de grote man bij Anderlecht. De Belgisch international maakte in Praag tegen Sparta het enige doelpunt. Niet alleen de thuisclub, maar ook de door de Nederlander Boskamp getrainde kampioen van België speelde redelijk aanvallend. Beide ploegen kregen dan ook behoorlijke kansen.

Werder Bremen stond, als eerste Duitse club, al bijna in de Champions League. Na 52 minuten leidde de formatie van trainer Rehhagel in Sofia bij Levski met 2-0. De Bulgaren kwamen echter sterk terug en bereikten nog een 2-2 gelijkspel. Spartak Moskou hoeft zich nergens meer zorgen over te maken. De kampioen van Rusland versloeg Lech Poznan met 5-1. Dat gebeurde nota bene in Polen. Pisarjev (2), Onopka (2) en Karpin maakten de doelpunten voor Spartak.

In het UEFA-bekertoernooi behaalden de Italiaanse opclubs Inter en Lazio op eigen veld slechts zeer bescheiden overwinningen. De winst van Inter met 1-0 op Apollon uit Cyprus mocht zelfs beschamend worden genoemd. Dennis Bergkamp maakte in de zesde minuut met een lob het enige doelpunt. Lazio versloeg het Portugese Boavista, dankzij een treffer Aron Winter die een kwartier voor tijd met een kopbal scoorde. KV Mechelen speelt zeker in de derde ronde. Tegen MTK Boedapest werd een voorsprong van 5-0 genomen. De Hongaar Denis Eszenyi maakte tegen zijn landgenoten drie doelpunten.

Borussia Dortmund verzuimde in Maribor afstand te nemen van het Sloveense Branik. Het bleef 0-0. Deze uitslag werd door de Slovenen als een overwinning gevierd. Dortmund was nooit gevaarlijk. Cagliari redde bij Trabzonspor een gelijkspel in de laatste minuut door Waldez. Orhan had de Turken in de 26ste minuut op voorsprong gebracht.

Celtic behaalde een fortuinlijke overwinning op Sporting Lissabon, 1-0. In de negende minuut scoorde Creaney. Hierna was Sporting, met Stan Valckx, veelvuldig in balbezit. De Portugezen kregen ook talloze kansen, maar strandden steeds op doelman Bonner. Juventus boekte in Noorwegen het gewenste resultaat bij Kongsvinger IL: 1-1. De Italianen namen door een Duits doelpunt, voorzet Möller, kopbal Kohler, de leiding. Pas in de laatste minuut maakte Frigaard gelijk. Oud-trainer Guus Hiddink revancheerde de uitschakeling van PSV door Karlruher SC. Zijn Spaanse club Valencia versloeg de Duitsers met 3-1.

Waar Ajax het over twee weken nog benauwd kan krijgen, zijn vier clubs al nagenoeg zeker van hun plaats in de kwartfinales van het Europese toernooi van de bekerwinnaars. Dat zijn Leverkusen, dat in Athene ruim van Panathinaikos won (4-1), Paris St. Germain (4-0), Arsenal (3-0) en Benfica (3-1). Leverkusen heeft de succesrijkste vereniging uit het Griekse voetbal vooral in de tweede helft van het veld gespeeld. Ian Wright, die bij Nederland - Engeland slechts een kwart wedstrijd speelde, toonde zijn kwaliteiten als spits van arsenal tegen Standard Luik, dat wordt getraind door Arie Haan. De international maakte twee mooie doelpunten, collega-international Paul Merson nam de derde treffer voor zijn rekening. Bekerhouder Parma heeft tot de laatste minuut moeten wachten op zijn overwinning bij Maccabi Haifa, de eerste Israelische club die de tweede ronde van een Europees bekertoernooi bereikte. De Zweedse international Brolin scoorde in het duel waarin de betere kansen voor Maccabi waren.

CSKA Sofia heeft in Lissabon tegen Benfica voortdurend onder druk gestaan en verloor met 3-1. Paris St. Germain heeft zijn plaats bij de laatste acht veilig gesteld door vier keer te scoren tegen het chaotisch verdedigende Universitatea Craiova. Real Madrid handhaafde zijn matige vorm uit de competitie ook in Innsbruck. Technisch was de Koninklijke veruit superieur aan Tirol, maar het tempo lag laag en de overtuiging was zoek. Real kwam na een kwartier op voorsprong, maar werd in de tweede helft gestraft voor zijn besluiteloosheid. Streiter scoorde van de strafschopstip. Aberdeen, de club van Nederlands tweede doelman Theo Snelders, heeft zijn kans behouden door in Turijn met slechts 3-2 van Torino te verliezen. Aberdeen was met 2-0 voor gekomen, maar verloren door een doelpunt vlak voor tijd van Aguilera.