Aanwijzingen van CRI: Drugswinsten financieren oorlog Bosnië

DEN HAAG, 21 OKT. Winsten die criminelen uit voormalig Joegoslavië in Nederland maken met drug- en wapenhandel worden gebruikt voor de financiering van de burgeroorlog.

De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) zegt over aanwijzingen te beschikken dat deze winsten voor een deel terugvloeien naar de strijdende partijen in het voormalige Joegoslavië. De CRI onderhoudt sinds enige tijd nauwe contacten met een aantal landen in Oost-Europa om te achterhalen hoe de misdaadorganisaties hun drugswinsten terugsluizen naar de Balkan.

De politiekorpsen in Amsterdam en Rotterdam zeggen op de hoogte te zijn van de geldtransacties, maar hebben nog geen “harde bewijzen”. Om welke bedragen het gaat en welke strijdende partijen in de burgeroorlog de winsten ontvangen is bij de politiekorpsen, noch bij de CRI bekend.

De criminele organisaties uit voormalig Joegoslavië vormen volgens de Amsterdamse politie weliswaar een klein deel van de buitenlandse misdaad in Nederland, ze staan bekend als “erg gewelddadig”. Het merendeel van de criminelen uit voormalig Joegoslavië is er met prostitutie en drughandel op uit om “de eigen zak te spekken”, zegt een woordvoerder.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt sprak gisteren met zijn Weense collega Bögl over de de contacten die internationale misdaadorganisaties tussen Oost- en West-Europa onderhouden. Een maand geleden was de Oostenrijkse korpschef op bezoek bij de CRI om te overleggen over de sterk opkomende criminaliteit in Oost-Europa. Sinds de val van de Berlijnse Muur is het criminele verkeer tussen Oost en West sterk toegenomen.

De Rotterdamse politie, die eveneens over aanwijzingen beschikt dat ex-Joegoslaven winsten uit drug- en wapenhandel naar hun vaderland terugsluizen, is bezig in Oost- en Midden-Europa informatie in te winnen over de toenemende criminaliteit door onder meer ex-Joegoslaven in Nederland.