Aantal faillissementen stijgt met 34 procent

DEN HAAG, 21 OKT. Het aantal faillissementen blijft stijgen. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 4.777 faillissementen uitgesproken. Dat is 34 procent meer dan in de overeenkomstige periode van vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendmaakte. Het aantal faillissementen geldt als een belangrijke indicator voor de economische conjunctuur. Van elke duizend bedrijven (exclusief landbouw en visserij) gingen in de eerste drie kwartalen van dit jaar bijna zeven ondernemingen failliet. In de eerste drie maanden van vorig jaar ging het om vijf per duizend ondernemingen.

Sedert het eerste kwartaal van 1992 is het aantal faillissementen per kwartaal voortdurend gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 1.554 faillissementen, 38 procent meer dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal gingen 1.560 bedrijven failliet (+ 31 procent) en in het derde kwartaal 1.663 bedrijven (+ 33 procent). Bijna de helft van het aantal faillissementen betrof besloten vennootschappen, eenmanszaken maken een derde van het aantal uit. Regionaal gezien was de stijging het grootst in Friesland (+ 56 procent), Groningen (+ 46 procent) en Zuid-Holland (+ 43 procent).

Het grootste aantal faillissementen in de eerste negen maanden van dit jaar werd uitgesproken bij bedrijven in de handel en horeca (1.451), gevolgd door het bank- en verzekeringswezen (833) en de industrie (607). In alle bedrijfstakken gingen in vergelijking met de eerste drie kwartalen van vorig jaar meer ondernemingen failliet. Per bedrijfstak varieert het aantal van gemiddeld ruim drie per duizend ondernemingen in de sector overige dienstverlening (schoonmaakbedrijven, wasserijen, kappers) tot gemiddeld bijna twaalf per duizend in de bouwnijverheid.