"VVD achter wetsvoorstel allochtonen'

LONDEN, 20 OKT. De VVD in de Eerste Kamer zal uiteindelijk instemmen met het wetsvoorstel dat de arbeidskansen voor allochtonen moet bevorderen. Deze voorspelling deed het Tweede-Kamerlid Dijkstal van de VVD vanochtend in Londen, waar hij op werkbezoek is.

Hij reageerde op de bezwaren van de Senaatsfractie van zijn partij tegen dit wetsvoorstel, dat mede op initiatief van de VVD-fractie in de Tweede Kamer is ingediend en daar met steun van Groen Links, D66 en PvdA al is aangenomen.

Het voorstel verplicht bedrijven met meer dan 35 werknemers jaarlijks aan de Kamer van Koophandel - en dus openbaar - te rapporteren hoeveel allochtonen ze in dienst hebben genomen en welke inspanningen daarvoor zijn verricht. Werkgeversorganisaties hebben grote bezwaren tegen het wetsvoorstel.

De fracties in de Eerste Kamer hebben juridische twijfel over dit voorstel. Maar mede-initiatiefnemer Dijkstal zei vanochtend sommige bezwaren van zijn partijgenoten niet te kunnen volgen. VVD-senator Heijmans laakte eerder bijvoorbeeld het feit dat het wetsvoorstel geen sancties bevat tegen nalatige werkgevers. “Dat begrijp ik niet, want die zitten er wel in”, aldus Dijkstal.

Rosenmöller van Groen Links, die eerder dit jaar in de Tweede Kamer het initiatief-wetsvoorstel mede namens VVD en D66 verdedigde, zei niet te hebben verwacht dat dit zonder slag of stoot de Senaat zou passeren, maar meende eveneens dat sommige bezwaren op misverstanden moeten berusten.

In de Tweede Kamer heeft het CDA tegen het initiatief-voorstel gestemd en de PvdA, na lang aarzelen, voor. Doet dit stemgedrag zich in de Eerste Kamer opnieuw voor, dan hangt van de VVD af of het voorstel uiteindelijk wet wordt.