Vier weken cel ex-adjunct De Dreef voor mishandeling

ZWOLLE, 20 OKT. De rechtbank in Zwolle heeft gisteren de voormalige adjunct-directeur van het justitieel jongensinternaat De Dreef veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken, waarvan de helft voorwaardelijk. Drie voormalige groepsleiders kregen voorwaardelijke straffen van vier en acht weken. De vier stonden terecht wegens het mishandelen van pupillen van het internaat.

Volgens de rechtbank is de voormalige adjunct-directeur direct betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe, meer orthopedagogische aanpak die De Dreef in de jaren zeventig invoerde. In deze aanpak werden de pupillen direct op hun gedrag aangesproken en was het geven van een klap toegestaan.

“Gebleken is dat in de loop der jaren op De Dreef een klimaat is ontstaan waarin slaan en ander fysiek geweld structureel en disproportioneel is geworden”, aldus de rechtbank. De adjunct-directeur “heeft aan het ontstaan van dit klimaat rechtstreeks meegewerkt doordat hij als directielid ook zelf daadwerkelijk excessief fysiek geweld heeft uitgeoefend. Daarnaast heeft dit klimaat mede kunnen ontstaan doordat de directie waartoe verdachte behoorde, onvoldoende controle heeft uitgeoefend en geen ruimte heeft gecreëerd om dergelijke voorvallen te evalueren”.

Het bestuur van justitieel jongensinternaat De Dreef heeft deze week J. Soetebier benoemd als nieuwe interim-manager. Soetebier is unit-leider bij een jeugdinternaat in Zetten.