v.d. Zwan pleit voor protectie

PAG.21 INTERVIEW MET A. VAN DER ZWAN

DEN HAAG, 20 OKT. West-Europa moet zich, tijdelijk, kunnen beschermen tegen de overtrokken concurrentie uit Azië en Oost-Europa. Er moeten internationale handelsafspraken komen. Daarbij moeten de nationale elites in het bedrijfsleven hun lot weer verbinden aan het wel en wee van de bevolking waartoe ze behoren.

Dit zegt prof. A. van der Zwan vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Hij hield vanmiddag aan de universiteit van Utrecht, waar hij de Willem Drees-leerstoel bezet, zijn oratie over de “ontbindingsverschijnselen van de verzorgingsstaat”.

De president-directeur van Philips, Timmer, pleitte twee weken terug eveneens voor een bescherming van de Europee markt tegen de Aziatische “tijgers”.

Volgens Van der Zwan is Nederland verworden tot een beleggerseconomie. Het bedrijfsleven gebruikt Nederland als melkkoe, als cash cow. “Diepte-investeringen blijven uit. Dat is funest.” Om dat te veranderen stelt hij voor de bewegingsvrijheid van financiële instellingen en internationaal opererende megaconcerns te beperken.

De vakcentrale FNV onderschrijft Van der Zwans kritiek op de elite. In een bescherming van de Europese markt ziet zij echter weinig heil. De beste protectie is volgens de FNV een concurrerende kwaliteit.

    • Kees Calje