Tour keert terug naar Alpe 'd Huez

PARIJS, 20 OKT. Alpe d' Huez is komende zomer weer etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. Tour-directeur Jean-Marie Leblanc maakte dat vanmiddag in Parijs bij de presentatie van 's werelds belangrijkste wielerspektakel bekend. De Tour van volgend jaar gaat over 3972 kilomter, start op 2 juli, en kent maar één rustdag

Wegens de door toeschouwers veroorzaakte chaos kwam Alpe d' Huez dit jaar niet in het routeschema voor. Tot groot verdriet van de duizenden Nederlandse supporters die elk jaar naar het Alpendorp trokken om hun Tourhelden toe te juichen. Alpe d' Huez heette dan ook de "Oranje Tourplaats': Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Peter Winnen wonnen er ieder twee keer, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse kwam er een maal als eerste boven.

In de Tour van 1994 zijn naast een ploegentijdrit (62 km), een vlakke individuele tijdrit van 63 km en een klimtijdrit over 45 opgenomen. Met die bergetappe tegen de klok bedient de Tour-organisatie de klimmers, met name Claudio Chiappucci, die er twaalf maanden geleden uitgebreid over klaagde dat de bergtijdrit in het schema voor 1993 ontbrak. De Italiaan vond dat Tour-winnaar en tijdritspecialist Miguel Indurain door het parkoers teveel bevoordeeld werd.

Twee ritten worden in Groot-Brittannië afgewerkt; de vierde en de vijfde De Tourkareavaan reist daarvoor per trein door de Eurotunnel, die volgens planning in maart 1994 opengaat. De slotetappe op 24 juli naar Parijs vertrekt vanaf het zwaar verlieslijdende Euro Disney.