Rechters Sicilië verdacht van mafia-banden

ROME, 20 OKT. Zeker negen prominente magistraten in Sicilië worden verdacht van banden met de mafia. Zij hebben mafiosi vrijgesproken of een lichte straf opgelegd en zouden ook informatie hebben doorgespeld over lopende justitiële onderzoeken.

Vermoed wordt, zo melden de Italiaanse media, dat de verdachten deel uitmaakten van een uitgebreid netwerk met honderden mensen waarmee de mafia grote delen van de justitie controleerde. Vanaf het begin van een onderzoek tot de processen in hoger beroep en cassatie heeft de mafia zo invloed weten uit te oefenen op de justitie. Vaak is op deze manier jaren van moeizaam speurwerk ongedaan gemaakt.

Het onderzoek, dat wordt geleid door de justitie in de Siciliaanse stad Caltanissetta, wordt wegens zijn mogelijke gevolgen vergeleken met het onderzoek "Schone Handen' naar politieke corruptie. “Het is een grote dag,” schrijft de Corriere della Sera vanmorgen. “De machine die al tientallen jaren de legaliteit in het zuiden verslindt, is tot stilstand gebracht.”

Sommigen van de verdachte magistraten zouden via politici in contact zijn gekomen met leidende mafiosi. Een deel van de beloning bestond uit politieke steun in de carrière, een ander deel uit betalingen en andere gunsten van de kant van de mafia.

Het onderzoek naar de banden tussen magistraten en de mafia is mede mogelijk gemaakt door de crisis waarin het smeergeldschandaal de regeringspartijen heeft gebracht. Hierdoor kon de politiek de verdachte rechters niet meer beschermen.

Al jarenlang wordt er gesproken over magistraten die de mafia goed gezind zijn, maar bewijzen zijn er nooit gevonden. Het huidige onderzoek, dat in de pers "Schone Toga's' is gedoopt, is gebaseerd op informatie van drie spijtoptanten van de mafia.

Vijf rechters hebben een formele kennisgeving ontvangen dat zij worden verdacht, tegen vier anderen is het onderzoek net begonnen. De meest prominente verdacht is Pietro Giammanco, oud-procureur (hoofdofficier van justitie) in Palermo. Hij zou drie miljoen gulden hebben gevraagd voor hulp in een proces over de greep van de mafia op publieke werken.

Giammanco is de superieur van Giovanni Falcone geweest, Italiës belangrijkste mafiabestrijder, vorig jaar vermoord. Falcone heeft bij herhaling geklaagd over tegenwerking door Giammanco. Uiteindelijk besloot Falcone uit Palermo weg te gaan, naar het ministerie van justitie in Rome, omdat hij er niet goed meer kon werken. Na de moord op Falcones collega Paolo Borsellino is Giammanco na protestacties van zijn hulpofficieren, die dreigden met aftreden, weggepromoveerd.

Een andere prominente verdachte is Giuseppe Prinzivalli, procureur in de Siciliaanse stad Termini Imerese. Berucht is de uitspraak die hij een paar jaar geleden in hoger beroep deed als president van het Hof van Assisen. Twee derde van de ruim 120 mafiosi die verdacht stonden, werd vrijgesproken.

    • Marc Leijendekker