PvdA: militairen niet terugsturen naar Suriname

DEN HAAG, 20 OKT. Het ministerie van justitie mag negen voormalige militairen van ex-legerleider Bouterse niet zo maar terugsturen naar Paramaribo.

Zij zijn hun leven daar niet zeker. Met dit standpunt heeft de PvdA zich gisteren gericht tot staatssecretaris Kosto, die een verzoek negen militairen om politiek asiel in Nederland heeft afgewezen. Onder de militairen, die zijn ondergedoken, bevinden zich vroegere lijfwachten van Bouterse en soldaten die overgelopen waren naar het Junglecommando van diens tegenstander Brunswijk. Kosto wil hen geen verblijfsvergunning geven omdat de twee militaire leiders in 1991 de vrede hebben getekend. Bovendien speelt Bouterse officieel geen rol van betekenis meer in Suriname. De negen ex-soldaten zijn echter bang dat zij bij terugkomst in Suriname “ergens op een afgelegen plaats worden vermoord”. De PvdA wil dat de staatssecretaris van geval tot geval nog eens bekijkt of de mannen teruggestuurd moeten worden.