Politie rolt landelijk opererende bende op

Niet bekend

De verdachten stuurden volgens de politie Marokkaanse en Algerijnse jongeren op pad om in het hele land paspoorten, cheques, geld en sieraden te stelen.

De politie heeft sedert begin maart van dit jaar ongeveer honderd jongeren aangehouden. De helft van hen is inmiddels overgedragen aan de Vreemdelingendienst, omdat zij illegaal in Nederland verbleven.

De politie heeft een speciaal rechercheteam samengesteld, opererend onder de naar "het koevoetenteam', nadat was gebleken dat het aantal inbraken in Den Haag tussen de maanden mei en augustus was opgelopen tot 1.700. Dat is veertig procent meer dan in een vergelijkbare periode in de jaren daarvoor.

Op drukke dagen haalden zakkenrollers in het centrum van de stad een buit van ongeveer 20.000 gulden per persoon binnen, zo heeft de politie bekend gemaakt.

De leden van de Marokkaanse bende bleken verder onder meer te opereren in Breda, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden, Utrecht, Groningen en Almelo. De Haagse politie schat dat in totaal voor enkele honderdduizenden gulden is buitgemaakt.

In een aantal Marokkaanse koffieshops in Amsterdam hield de politie gisteravond verder nog vijftien personen aan die vermoedelijk illegaal in Nederland verbleven, maar niets met de zaak te maken hadden.

Vijf van hen zijn inmiddels het land uitgezet. In Den Haag hield de politie twee eigenaren van Marokkaanse koffieshops aan, die een deel van de gestolen goederen hadden opgeslagen. Het tweetal wordt verdacht van heling.