Oekraïne houdt kernwapens nog

KIEV, 20 OKT. Het Oekraïense parlement heeft gisteren zonder debat een nieuwe militaire doctrine aanvaard, waarin sprake is van een toekomst zonder kernwapens.

Op dezelfde dag zei president Kravtsjoek evenwel dat de Oekraïne wegens het uitblijven van Westerse hulp bij de ontmanteling van haar kernarsenaal “geen andere keus heeft” dan 46 SS-24 raketten te behouden. Ze zullen echter niet langer op de VS gericht zijn. Kravtsjoek verklaarde dat na de ratificatie van het ontwapeningsakkoord START onmiddellijk zal worden overgegaan tot de vernietiging van 130 SS-19-raketten. Het parlement in Kiev schaarde zich gisteren tijdens een besloten zitting achter de nieuwe militaire doctrine, die voorziet in een geleidelijke reductie van de Oekraïense strijdkrachten van 700.000 man nu tot 450.000 man in 1995 en in een toekomst zonder kernwapens. (Reuter, AP)