Miljoenen op het spel in tweekamp tegen Porto

PORTO, 20 OKT. De inzet van de twee duels in het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen tussen FC Porto en Feyenoord - vanavond in Portugal en over veertien dagen in Rotterdam - is hoger dan ooit in deze fase van de competitie. De winnaar plaatst zich met zeven andere clubs voor de Champions League en ontvangt, volgens de huidige koers van de Zwitserse francs, 3,2 miljoen gulden aan startgeld. Per behaald punt kan vervolgens nog 500.000 gulden worden verdiend.

Volgens voorzitter Jorien van den Herik kan Feyenoord bij plaatsing voor de Champions League ten minste op vijf miljoen gulden netto rekenen. Maar dat bedrag zal flink oplopen als de rood-witte ploeg redelijk tot goed presteert en in de drie thuiswedstrijden in de poule volle tribunes trekt. Waarschijnlijk zullen aantrekkelijke tegenstanders als AC Milan, Barcelona en Manchester United zich voor de League plaatsen.

Derhalve bestaat de kans dat Feyenoord een bedrag zal opstrijken dat meer dan de helft is van de begroting van 16,5 miljoen gulden waarmee de Rotterdamse club dit seizoen werkt. Er kan nóg meer worden verdiend wanneer tot de laatste vier wordt doorgedrongen, zodat een kruisfinale moet worden gespeeld en, eventueel, een finale. Ook daar zijn speciale geldprijzen aan verbonden. “Daar heb ik nog niet naar gekeken”, aldus Van den Herik. De map met gegevens ligt al maanden op zijn bureau in De Kuip. “Maar het is allemaal nog zo ver weg.” De voorzitter praat het liefst helemaal niet over de financiële kant van de Champions League. Hij vindt dat te voorbarig. “Er staan ons eerst nog twee hele zware wedstrijden te wachten.”

Van den Herik vindt de hoge inzet voor de tweekamp met Porto geen reden om nerveus te worden. “Omdat we er niet op hebben gerekend dat we ons plaatsen.” Feyenoord nam slechts één EC-ronde in de begroting op. De rest is extra. De ontmoetingen met Porto zullen de Rotterdammers ongeveer 800.000 gulden opleveren. “Er is voor ons dus geen sprake van heilig moeten. En daar leek het verleden jaar bij PSV wel op”, aldus Van den Herik. PSV plaatste zich toen bij de laatste acht, maar was bij de première van de Champions League met één schamel gelijkspel (tegen Porto!) in zes duels niet erg succesvol. PSV kwam uiteindelijk toch op een verdienste van naar schatting 5,5 miljoen gulden uit.

De mogelijkheid bestaat dat Feyenoord een deel van de eventuele opbrengst van de Champions League direct aan één of twee nieuwe aankopen zal besteden. Van den Herik acht het echter vrijwel uitgesloten dat er voor miljoenen een echte topspeler zal worden aangetrokken. “We investeren liever in mogelijke toppers.” Er zal in ieder geval uiterst secuur met de centen worden omgesprongen, aldus de voorzitter. Een deel van de winst zal naar het elftal gaan. De spelers krijgen een fikse premie voor het bereiken van de Champions League. De betrokkenen hebben afgesproken dat de hoogte van dat bedrag niet openbaar zal worden gemaakt. “We worden goed beloond”, aldus een tevreden aanvoerder John de Wolf.

Van den Herik vindt dat de spelers bestand moeten zijn tegen de extra spanning die de komende wedstrijden krijgen door het grote geld. “Het is inherent aan topvoetbal.” Hij heeft er geen moeite mee dat de premies voor de spelers toenemen. “Ik ben voor belonen naar prestaties. Dat past juist bij de sport.”

De voorzitter zegt dat het absoluut geen ramp is indien Feyenoord de Champions League niet weet te bereiken. “Het voortbestaan van de club hangt gelukkig niet van het resultaat af.” Die momenten zijn er wel geweest, bekent Van den Herik. Hij doelt vooral op de bekerfinale van '91 tegen BVV Den Bosch. “Als we die wedstrijd hadden verloren had ik de salarissen van de spelers niet kunnen betalen. Dan was het mijn bestuurlijke plicht geweest om het faillissement aan te vragen.” Niemand heeft destijds geweten dat de situatie zo precair was. “Alleen mijn vrouw wist het.” Van den Herik zat die dag bepaald niet rustig op de tribune. “Dat ben ik nooit, maar toen helemaal niet.”

Feyenoord-trainer Geert Meijer onderstreepte echter het grote belang van het bereiken van de Champions League door te stellen dat hij winst op Porto desnoods wil inruilen voor nederlagen in de eerstkomende drie competitiewedstrijden in Nederland. “Want dan zit je wel ineens bij de top van Europa.”

    • Hans Klippus