Le Petit Prince op Frans biljet van 50 franc

PARIJS, 20 OKT. Le Petit Prince, de kleine held van vliegenier en schrijver Antoine de Saint-Exupéry siert sinds vandaag de Franse biljetten van vijftig franc. Het prinsje is verschillend gekleed, afhankelijk van de hoek waaronder men hem bekijkt. Zijn grijswitte schaapje kleurt groen onder ultraviolet licht.

Het nieuwe biljet is kleiner dan zijn blauwgrijze voorganger met de afbeelding van Maurice Quentin de la Tour. Daarmee zoekt de Banque de France aansluiting bij andere Europese biljetten. Door nieuwe veiligheidssnufjes solliciteert de bank naar toekomstige Europese opdrachten.

Voorlopig verspreidt dit biljet met zijn wisselende, heldere kleuren en zijn dromerige heldje “een humanistische boodschap - een wereld open voor ontdekkingen, creativiteit en communicatie”, aldus de nieuwe Franse bankpresident Jean-Claude Trichet.

Na het vijftig franc-biljet zullen ook de bankbiljetten van 100 en 200 franc worden vernieuwd. Bovendien krijgt Frankrijk er een biljet van vijfhonderd franc bij. Daarop zullen Gustave Eiffel, de gebroeders Lumière, en Pierre en Marie Curie figureren.