GOS denkt aan militaire actie in Georgië

MOSKOU, 20 OKT. Het GOS beraadt zich over de mogelijkheid van een militair ingrijpen in Georgië. Eerder weigerde Rusland de Georgische president Sjevardnadze militaire steun te verlenen in zijn strijd tegen troepen van zijn voorganger Gamsachoerdia. Diverse leden van het GOS beraden zich over een eventuele militaire interventie in Georgië.

Dat werd gisteren duidelijk uit opmerkingen van de Russische ministers van buitenlandse zaken en defensie, Kozyrev en Gratsjov.

De Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, bevestigde gisteren dat Rusland niets voelt voor een eenzijdige militaire interventie in Georgië ten gunste van de benarde president Sjevardnadze. Deze deed maandag een dringend beroep op de Russische regering om hem te helpen in de strijd die in het westen van Georgië wordt gevoerd tegen troepen van Gamsachoerdia.

Gratsjov zei dat die hulp niet kan worden verleend, omdat die zou kunnen worden uitgelegd als een Russische interventie in de interne aangelegenheden van een ander land. “Georgië is een onafhankelijk land waarmee Rusland geen akkoord over wederzijdse militaire samenwerking heeft. Georgië is geen lid van het GOS en maakt dus geen deel uit van collectieve veiligheidsregelingen”, aldus Gratsjov.

De minister voegde daaraan echter toe dat wel kan worden gedacht aan de inzet van Russische, Armeense, Azerbajdzjaanse en Georgische troepen bij de bescherming van voedseltransporten naar de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Ook Kozyrev wees inwilliging van Sjevardnadze's verzoek om hulp van de hand. Hij zei echter dat Rusland en enkele andere lidstaten van het GOS overwegen gezamenlijke militaire actie te ondernemen om de weg van de Georgische havenstad Poti naar Tbilisi te beschermen. Poti is in handen van troepen van Gamsachoerdia. De weg, aldus Kozyrev, is “de levenslijn naar Tbilisi en de Russische militaire eenheden in Georgië, evenals naar Baku en Jerevan”, de hoofdsteden van Azerbajdzjan en Armenië. Om de weg te beschermen, aldus Kozyrev, zijn “waarschijnlijk harde maatregelen nodig”.

Sjevardnadze gaf maandag toe dat zijn “desintegrerende” leger niet in staat is de opmars van de troepen van Gamsachoerdia tot staan te brengen en de aanvoerlijnen van het Westen van Georgië naar Tbilisi veilig te stellen. Als gevolg van die opmars, aldus Sjevardnadze, worden “Georgië, maar ook Armenië” bedreigd met hongersnood. (Reuter, AP)