Gevangenenruil in Bosnië

VITEZ, 20 OKT. In Centraal-Bosnië hebben de moslims en de Kroaten gisteren rond duizend gevangenen uitgewisseld, de eersten in een gevangenenruil die later deze week moet worden voltooid met de uitwisseling van nog eens vierduizend gevangenen.

De Bosnische Kroaten lieten 728 moslims vrij uit het detentiekamp Gabela in Herzegovina. Ze werden in Goranci, 25 kilometer ten noordwesten van Mostar, overgedragen aan het Internationale Rode Kruis. In het kamp Gabela zitten nog naar schatting duizend moslim-gevangenen.

Van hun kant lieten de moslims 309 Kroatische gedetineerden vrij. Zij werden door de VN-vredesmacht UNPROFOR opgehaald uit een detentiekamp van de moslims bij Konjic.

Tot de gevangenenruil was vorige week besloten tijdens een ontmoeting tussen de Kroatische minister van buitenlandse zaken, Mate Granic, en zijn Bosnische ambtgenoot, Haris Silajdzic.

In de meeste gevallen gaat het bij de gevangenen om mannelijke burgers, die zijn opgepakt om te verhinderen dat ze eventueel dienst nemen bij de strijdkrachten van de tegenstander. Zowel de Bosnische Kroaten als de moslims maken zich aan dergelijke praktijken schuldig.

De moslims en de Bosnische Serviërs onderhandelen nog over een uitwisseling van hun wederzijdse gevangenen. Vandaag zouden beide partijen onder toezicht van het Internationale Rode Kruis 950 gevangenen vrijlaten.

In Centraal-Bosnië is sprake van een nieuw vluchtelingendrama. Rond 4500 Bosnische Kroaten, in de meeste gevallen vrouwen en kinderen, trokken gisteren in Centraal-Bosnië de frontlijn met de Serviërs over. Ze kwamen uit het gebied rond Vares en zijn op weg naar de eenzijdig door de Bosnische Kroaten uitgeroepen "republiek' Herceg-Bosna. In en rond Vares wordt hevig gevochten tussen de Bosnische Kroaten en de moslims. Volgens de Kroaten hebben de moslims de afgelopen dagen een offensief geopend tegen de Kroatische enclave Vares. VN-troepen zijn door de Kroaten te hulp geroepen om dorpelingen uit de buurt te evacueren, maar konden wegens de hevige gevechten niet in de buurt komen. In totaal zijn volgens schattingen van de VN-vredesmacht UNPROFOR tussen vijf- en tienduizend mensen in het gebied op de vlucht voor het geweld. (Reuter, AP)