Fractie CDU schaart zich massaal achter Heitmann

BONN, 20 OKT. De CDU-fractie in de Bondsdag steunt in “overgrote meerderheid” de kandidatuur van de Saksische minister van justitie, Steffen Heitmann, voor het Duitse bondspresidentschap, dat volgend jaar mei vrijkomt als Richard von Weizsäcker na twee termijnen van vijf jaar vertrekt.

Heitmann werd vorige maand door kanselier en CDU-voorzitter Helmut Kohl gelanceerd en sindsdien als welbewust conservatieve kandidaat breder bekend, en omstreden, onder meer door uitspraken over de rol van het gezin (de spanning tussen kinderen hebben en emancipatie) en de uniciteit van de moord op de joden, die het verenigde Duitsland nooit mag vergeten maar huidige generaties ook niet mag worden aangerekend.

Bij zijn eerste kennismaking met de CDU-fractie, er waren ruim 300 van de 317 leden present, had Heitmann - wiens kandidatuur tot nu toe ook in zijn partij merkbaar omstreden was - een “zeer goede indruk” gemaakt, zei fractieleider Wolfgang Schäuble, die achter kanselier Kohl als tweede man in de CDU geldt. Dat was opmerkelijk omdat deze afgelopen week in interviews nog had gezegd dat de eventuele mislukking van Heitmann niet als nederlaag van Kohl zou mogen worden aangemerkt, terwijl hij ook voorzichtig had gepleit voor consensus over een (andere) compromis-kandidataat van méér partijen. Na een boos telefoontje van Kohl had Schäuble zondag al van “misverstanden” over deze interviews gesproken.

In de CDU-fractie werden Heitmann-critici als bondsdagpresidente Rita Süssmuth, vice-fractieleider Heiner Geissler en de vroegere Weizsäcker-voorlichter Friedbert Pflüger gisteren op boegeroep getracteerd. Kohl noemde hun kritiek opnieuw “miserabel”. Heitmann zelf zei blij te zijn dat hij voor het eerst rechtstreeks met partijgenoten-critici had kunnen debatteren.

    • J.M.Bik