Duitse stroom duurder door kolensubsidie

BONN, 20 OKT. De opslag op de Duitse elektriciteitsprijs, voor subsidiëring van de nationale kolenindustrie, wordt in 1994 en '95 van 7,5 tot 8,5 procent verhoogd. Van 1997 tot 2000 zullen jaarlijks nog slechts 7 miljard mark prijs-subsidies voor Duitse kolen gelden, wat genoeg moet zijn om de gezamenlijke elektriciteitsbedrijven jaarlijks 35 miljoen ton te laten afnemen.

Dit besluit heeft de top van de Duitse regeringscoalitie gisteren onder leiding van kanselier Helmut Kohl genomen. Over de financiering van de 7 miljard subsidie vanaf 1997 en over de vraag wat er na 2000 moet gebeuren werd wegens gebrek aan overeenstemming nog niet beslist. Met het besluit van gisteren wordt aan afspraken met de kolenindustrie uit 1991 voldaan, heette het.

Minister Günther Rexrodt (economische zaken), die eigenlijk verder had willen gaan met beperking van kolen-subsidies en wiens beeltenis de afgelopen dagen in grote demonstraties door woedende mijnwerkers was verbrand, zei dat de coalitie wel als voorwaarden aan het besluit verbindt: 1) de kernenergie mag niet worden afgeschaft en de oppositionele SPD (die in veel deelstaten regeert) moet daarmee akkoord gaan 2) het prijsverschil tussen dure Duitse kolen (nu 200 mark per ton) en goedkopere import (minder dan de helft soms) mag niet groter worden 3) de kolenmijnen moeten door nog minder subsidies straks worden gedwongen meer te rationaliseren. Rexrodt had nog eens 40.000 minder banen tot het jaar 2000 gewild.

Het besluit is van alle kanten gekritiseerd. De elektriciteitsbedrijven wijzen het af omdat zij een verplicht minimum aan - ondanks subsidies - toch dure Duitse kolen moeten blijven gebruiken. De vakbeweging vindt dat de nu toegezegde hulp voor de Duitse kolenindustrie niet ver genoeg gaat. De SPD weigert, zoals haar voorzitter Rudolf Scharping het zei, “zich via kolensubsidies naar instemming met kernernergie te laten chanteren”. De Duitse milieubeweging veroordeelt het besluit van de coalitietop omdat het geen principieel nieuw energiebeleid inluidt.