Dasa stoot fors aantal banen af

ROTTERDAM, 20 OKT. Deutsche Aerospace (Dasa), dat een meerderheidsbelang van 51 procent heeft in vliegtuigbouwer Fokker, gaat de komende jaren fors reorganiseren. Volgens de ondernemingsraad van het bedrijf wil Dasa tot eind 1996 10.300 banen afstoten en zes fabrieken sluiten.

Een woordvoerder van Dasa in München weigerde desgevraagd elk commentaar. De directie van Dasa zou vanmiddag een persconferentie geven om de reorganisatieplannen toe te lichten.

Bestuursvoorzitter Reuter van Daimler-Benz, het moederbedrijf van Dasa, maakte vorige maand op een persconferentie bekend dat het concern tot eind volgend jaar bijna 44.000 van de 365.000 banen wil schrappen.

De reorganisatieplannen bij Daimler-Benz zouden vooral de Duitse vestigingen treffen en geen gevolgen hebben voor de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker.

Vorige week maakte personeelsdirecteur Hartwig Knitter van Dasa bekend dat er binnen 12 maanden 200 miljoen gulden bezuinigd moet worden bij Dasa. Hij zocht de bezuinigingen toen nog in het bevriezen van de salarissen en het korten op winstdeling en tantième bij het personeel van de Dasa-groep, die 80.000 werknemers telt. Het lag aanvankelijk al in de bedoeling het personeel tot 1995 met 7.500 man terug te brengen.

De Nederlandse dochter Fokker, waar vorig jaar al 1.700 banen verdwenen, was op de hoogte dat Dasa vandaag de reorgansatieplannen zou toelichten. Maar een woordvoerder meent dat de nieuwe bezuinigingsoperatie bij het lucht- en ruimtevaartconcern geen consequenties heeft voor de situatie bij de Nederlandse vliegtuigbouwer. “We hebben een eigen winstverantwoordelijkheid en hebben al maatregelen genomen om onze situatie aan te passen aan de algemene regels die binnen het hele concern gelden.”

Het industriële conglomeraat Daimler-Benz werd in het eerste halfjaar van 1993 geconfronteerd met sterk ingezakte resultaten. De nettowinst daalde van één miljard mark tot 168 miljoen mark, terwijl de omzet dertien procent lager uitkwam op 41,6 miljard mark.