Brigade-generaal G.J.M. Bastiaans (47), sous-chef ...

Brigade-generaal G.J.M. Bastiaans (47), sous-chef Operatiën bij de Directie Operatiën van de Koninklijke landmacht, wordt met ingang van 1 november 'Chief Military Observer' (CMO) bij de staf van Unprofor in Zagreb.

Hij volgt de huidige CMO, de Zweedse brigade-generaal Bo Pellnas op en zal deze functie een jaar bekleden. Generaal Bastiaans gaat in zijn nieuwe functie leiding geven aan 555 United Nations Military Observers (UNMO's), onder wie 39 Nederlandse militaire waarnemers. De hoofdtaak van de waarnemers bestaat uit het controleren van de naleving van VN-resoluties. Verder houden zij zich bezig met het begeleiden van de uitwisseling van krijgsgevangenen, het bemiddelen bij UNHCR-transporten van hulpgoederen en het onderhouden van contacten met de lokale autoriteiten.