Bestuur van FC Utrecht treedt af na bedreigingen

UTRECHT, 20 OKT. Het bestuur van FC Utrecht is gisteren in zijn geheel afgetreden. Dit gebeurde nadat bij het bedrijf van de waarnemend voorzitter van het bestuur, T. Elsendoorn, tijdens het weekeinde de muren met leuzen waren beklad. Zondag had hij al politiebescherming moeten vragen, omdat hij door fans bedreigd werd na afloop van de wedstrijd Utrecht-PSV (0-4). Ook andere bestuursleden hadden in het weekeinde telefonische bedreigingen ontvangen. In de nacht van zondag op maandag besloten ze op te stappen, omdat ze niet langer wilden werken in een sfeer van ”bedreigingen en intimidatie'. Het bestuur is nu tijdelijk overgenomen door de raad van commissarissen onder leiding van F. Mouthaan, die directeur is van Noro Nederland BV.

Volgens penningmeester O. Rosenberg is er een groep supporters die met intimidatie haar zin wil doorzetten. Nadat de voorzitters van de Business Associates, de Vrienden van FC Utrecht en de supportersvereniging te kennen hadden gegeven dat zij geen greep meer hadden op hun achterban, besloot het voltallige bestuur in de nacht van zondag op maandag af te treden.

Gisteravond heeft waarnemend bestuursvoorzitter Mouthaan met alle geledingen de vrede getekend. Afgesproken is dat voor vrijdag uit die geledingen een commissie van drie personen zal worden gevormd, die samen met de commissarissen het externe onderzoek naar een nieuwe organisatiestructuur bij de FC zal begeleiden. Volgens Mouthaan reageerde de achterban vrijwel unaniem enthousiast op dit voorstel. Na dit weekeinde zal bekend worden welk bureau het onderzoek zal verrichten. Mouthaan verwacht dat rond kerstmis duidelijkheid geboden kan worden.

FC Utrecht is nu een stichting, maar zou volgens de Vrienden van FC Utrecht een verenigingsstructuur moeten krijgen. De bestuurlijke problemen bij de voetbalclub zijn ontstaan, nadat de ploeg in de eredivisie nauwelijks resultaten boekte en bestuursvoorzitter Th. Aalbers deze zomer naar de KNVB was vertrokken, waar hij lid werd van het sectiebestuur betaald voetbal. Aanvankelijk was P. Toorenburgh, die afkomstig is uit de bank- en bouwwereld en geen bestuurservaring in de voetballerij heeft, kandidaat voor de opvolging van Aalbers. Hij genoot ook veel aanzien bij de aanhang van de voetbalclub. Zijn opstelling bleek bij de zittende bestuursleden echter zoveel weerstand op te roepen dat hij drie weken geleden weer opstapte. Toorenburgh had alleen willen blijven als de meerderheid van het zittende bestuur het veld had geruimd. “Ik liep tegen een muur van achterdocht”, motiveerde de kandidaatvoorzitter zijn vertrek. FC Utrecht is volgens hem een “piramide van bovenaf” met “een gigantisch isolement van het bestuur”. Volgens waarnemend voorzitter Mouthaan zal Toorenburgh in geen geval terugkomen. Mouthaan verklaart zelf evenmin ambities te hebben om voorzitter van het bestuur te worden.

    • Bert Determeijer