Amnesty: in 10 jaar miljoen slachtoffers

DEN HAAG, 20 OKT. De afgelopen tien jaar zijn meer dan een miljoen mensen het slachtoffer geworden van politieke moorden en verdwijningen.

Dat staat in het rapport "Politieke moorden en verdwijningen in de jaren negentig' waarmee Amnesty International vandaag in vijftig landen een nieuwe campagne is begonnen. Alleen al in Irak zijn in de tweede helft van de jaren tachtig honderdduizenden mensen, voornamelijk Koerden, in het geheim geëxecuteerd en begraven, zo schrijft Amnesty International. Volgens het rapport zijn in 1992 politieke moorden geconstateerd in zestig landen en verdwijningen in meer dan twintig landen. In onder meer Angola, Somalië en voormalig Joegoslavië en Sri Lanka is het aantal slachtoffers tot vele tienduizenden opgelopen.

Amnesty zal zich met de campagne rechtstreeks wenden tot de regeringen van betrokken landen. Het besluit om een internationaal hof in Den Haag de oorlogsmisdadigers uit voormalig Joegoslavië te laten berechten ziet Amnesty als een positieve ontwikkeling.