Akzo laat alsnog inspecteurs van Europese Commissie toe

ROTTERDAM, 20 OKT. Akzo heeft gisteren inspecteurs van de Europese Commissie alsnog toegang verschaft tot het hoofdkantoor van Akzo Chemicals in Arnhem. Met deze stap ontloopt Akzo een boete van 1000 ecu (2130 gulden) per dag.

De Europese autoriteiten zijn enkele weken geleden een onderzoek gestart naar mogelijke schending van de anti-kartelwetgeving door Akzo Chemicals, een dochteronderneming van het chemieconcern Akzo. Een inspectieteam van de EG bezocht begin oktober onaangekondigd de vestiging van Akzo Chemicals in Amersfoort, een handelwijze die bij dit soort onderzoeken vaker wordt toegepast om te voorkomen dat eventueel belastend materiaal verdwijnt. De inspecteurs wilden vervolgens een bezoek brengen aan het hoofkantoor van Akzo Chemicals in Arnhem, maar kregen daarvoor van het concern geen toestemming.

De Europese Commissie maakte daarop gistermorgen bekend dat de onderneming een dwangsom van 1000 ecu per dag zou worden opgelegd wanneer Akzo zou blijven weigeren om mee te werken aan het onderzoek. De ongebruikelijk harde maatregel sorteerde direct effect: Akzo heeft het inspectieteam inmiddels toegang verschaft tot het Arnhemse kantoor, zo maakte het concern gistermiddag bekend. Volgens Akzo had de weigering te maken met het feit dat de onderzoekers niet voldoende volmachten konden laten zien. “Gezien het feit dat het inspectieteam nu wel over de juiste volmacht beschikt, hebben we vanzelfsprekend het team wel toegelaten”, aldus Akzo.

Zowel bij Akzo als bij de Europese Commissie wil men op dit moment geen nadere toelichting geven op het onderzoek naar een mogelijke overtreding van de EG-concurrentieregels.