Akzo en Polygram vallen uit de toon op recordbeurs

AMSTERDAM, 20 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs, die vanmorgen opnieuw een hoogterecord vestigde, vielen twee hoofdfondsen uit de toon met koersdalingen als gevolg van publiekelijk uitgevochten conflicten. Akzo kreeg een tik door de ruzie met de Europese Commissie, terwijl Polygram last had van de rechtzaak van de Britse popzanger George Michael tegen Sony.

AMSTERDAM De handel in aandelen verliep vanochtend rustig door de licht teleurstellende cijfers van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. Mede door een verdere (heel lichte) stijging van de voor Amsterdam zo belangrijke dollar, kwam de stemming er toch behoorlijk in bij de beleggers. De EOE-index van de 24 meest actieve aandelenfondsen brak door de 373 punten en noteerde als hoogste niveau 374,39 punten. Rondom het middaguur stond de EOE op 374,20, tegen een slot van 372,82 punten gisteren.

Het chemie-concern Akzo moest zijn conflict met de Europese Commissie over een bezoek van EG-inspecteurs aan het hoofdkantoor in Arnhem op de beurs duur bekopen. Beleggers herinnerden zich dat het Duitse Hoechst in 1987 de "trustbusters' van de EG de toegang weigerde en uiteindelijk het onderspit moest delven bij het Europees Hof. De dwangsom die Akzo opgelegd heeft gekregen, joeg de koers van het aandeel Akzo omlaag naar 181,80 gulden tegen een slot van 184,40 gulden gisteren.

De platenmaatschappij Polygram, voor 80 procent dochter van Philips, had last van een conflict waarbij een collega betrokken is. Popzanger George Michael ("I want your sex') probeert zijn bij de Britse rechter zijn platencontract met het Japanse Sony, eigenaar van het platenlabel CBS, open te breken. Het contract bepaalt dat Michael slechts een fractie ontvangt van wat Sony krijgt (7,35 miljoen pond tegen 52,4 miljoen pond de afgelopen jaren). Dit soort contracten is in de platenindustrie min of meer standaard en beschermt de producenten van platen en cd's zoals Sony (CBS) en Polygram. Als Michael zijn zin krijgt, heeft dit mogelijk grote consequenties voor andere platencontracten en dus voor de winsten van onder meer Polygram. De koers van Polygram daalde daardoor van 67,90 naar 66,10 gulden en herstelde zich kort daarop licht tot 66,90 gulden.

Unilever gaf bij de hoofdfondsen de toon aan met een vooruitgang van 2 gulden op 212,70. KLM was 0,10 hoger op 40,90 gulden. De fusie-onderhandelingen met Sas, Swissair en Austrian Airlines lopen zo stroef dat de KLM volgens een krantebericht al rekening zou houden met afketsen van het Alcazar-project.

De naderende notering in Wall Street voor de aandelen Ahold begint haar schaduwen vooruit te werpen. Naar verluidt zou er bij Amerikaanse beleggers groeiende belangstelling voor het Ahold-aandeel bestaan. De notering ging vanmorgen 1,20 naar boven naar 93,90 gulden.

Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar rond 1,8525 gulden tegen 1,8430 gulden, het slot van de handel gisteren.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft gisteren, exact zes jaar na de beurskrach van 1987, geroken aan een nieuw historisch hoogtepunt voor de Dow Jones-index. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen lag enige tijd rond het op 25 augustus geboekte recordslot van 3.652,09, maar eindigde de dag 6,99 punten lager op 3.635,32. De omzet was met 297 miljoen aandelen opnieuw aanzienlijk, maar wel wat kleiner dan de 329 miljoen van maandag.

De Dow Jones-index leek aanvankelijk voor de vijfde achtereenvolgende dag winst te zullen boeken. De belangrijkste impulsen kwamen van de banken, die maandag juist de grootste verliezers waren als gevolg van een verlaging van de "prime rate' door Morgan Guaranty. Het herstel van de bankfondsen was te danken aan mooie kwartaalcijfers van Citicorp, Chemical Bank en Wells Fargo. Philip Morris daarentegen stelde de beurs teleur. Het concern rapporteerde een flinke winstdaling over het derde kwartaal en was bovendien vrij somber over het vierde kwartaal. Dit droeg ertoe bij dat de beurskoersen in de loop van de middag terugzakten.

TOKIO De aandelen op de effectenbeurs van Tokio sloten gisteren hoger door aankopen van voornamelijk de institutionele beleggers. De omzetten waren niet groot, doordat beleggers wachten op cijfers over de eerste zes maanden tot 30 september van bedrijven met een gebroken boekjaar. De Nikkei-index van 225 bedrijven steeg met 101,5 punten tot 20.173,4.