Zwolse rechter: Reeve mag land worden uitgezet

ZWOLLE, 19 OKT. De Brit Alan Reeve mag door de Staat worden uitgezet naar Engeland, voordat de Hoge Raad definitief uitspraak heeft gedaan.

Dat heeft vice-president van de Zwolse rechtbank, mr. F.C. Fliek gisteren bepaald in een kort geding dat Reeve had aangespannen.

Reeve heeft in Engeland zeventien jaar dwangverpleging ondergaan wegens doodslag en vluchtte in 1982 naar Nederland. De verlenging van zijn dwangverpleging had volgens zijn raadsman mr. A.W.M. Willems van Reeve een "desperado' gemaakt. Toen Reeve in 1982 in Amsterdam werd betrapt op diefstal van een fles wijn schoot hij een politie-agent dood. De gevangenisstraf die hij daarvoor kreeg heeft hij uitgezeten. De als politicoloog afgestudeerde Brit kwam vorig jaar augustus vrij en voorziet sindsdien als vertaler in zijn levensonderhoud.

Direct na zijn vrijlating wilde de Staat hem uitleveren aan Engeland, waar hem nog voor onbepaalde tijd dwangverpleging boven het hoofd hangt. Reeve heeft zijn uitlevering aangevochten, waarop Nederland de Engelse autoriteiten heeft aanbevolen het uitleveringsverzoek in te trekken, zodat hem dat recht werd ontnomen. Nederland kon Reeve vervolgens uitzetten omdat hij ongewenst is verklaard. Volgens zijn raadsman is er "handjeklap' geweest tussen Nederland en Engeland en is er in feite sprake van een verkapte uitlevering.

In eerste instantie won Reeve een kort geding tegen zijn uitzetting, maar het Hof in Den Haag vernietigde die uitspraak vorige maand. Daarvan is Reeve nu in cassatie gegaan. Hoewel de Brit een reële kans heeft in het gelijk te worden gesteld door de Raad van State mag justitie hem nu volgens vice-president Fliek elk ogenblik oppakken en uitzetten naar Engeland.

Fliek bepaalde gisteren dat de Staat zich terecht op het standpunt stelt dat zij het recht tot uitzetting heeft verkregen door middel van een arrest van het Gerechtshof in Den Haag van 16 september. Hij meent dat hij de feiten niet opnieuw hoeft te beoordelen als de rechter in hoger beroep al een uitspraak heeft gedaan.