VN mogen medewerkers uit Angolese stad ophalen

LUANDA, 19 OKT. De Verenigde Naties hebben toestemming gekregen van de Angolese verzetsbeweging UNITA om vandaag drie VN-medewerkers op te halen die zondag zijn gestrand in de belegerde stad Cuito. Een vliegtuig vertrok rond kwart voor elf uit de hoofdstad Luanda. Op de heenweg vervoerde het voedsel en medicijnen, het derde hulptransport sinds zaterdag toen de eerste hulp de stad bereikte. Cuito wordt sinds januari belegerd door UNITA en sindsdien stierven naar schatting dertigduizend inwoners.

De drie VN-medewerkers in Cuito, een Zweed, een Duitser en een Uruguyaanse die werken voor het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN, arriveerden zondag in Cuito met een voedseltransport. Zij zouden nog dezelfde dag terugkeren naar de hoofdstad Luanda met een tweede vliegtuig dat later zou arriveren, maar voor dat vliegtuig trok UNITA onverwachts de veiligheidsgarantie in. Na een oproep van de speciale VN-gezant in Angola, Alioune Blondin Beye, zei UNITA de veiligheid voor de vlucht van vandaag te zullen garanderen.

Blondin bezocht gisteren secretaris-generaal Boutros-Ghali, die een rondreis maakt door Afrika en in Mozambique verbleef, om hem in te lichten over de situatie in Angola. Boutros-Ghali zei te hopen dat de onderhandelingen tussen UNITA en de regering “binnen enkele dagen” hervat zouden kunnen worden. (Reuter, AFP)