Uitstekende serie over na-oorlogse geschiedenis economie

Erger dan Liefde. Vier weken lang op dinsdag op Ned.3 van 21.03-21.54.

Hoe essentieel ze ook zijn in het dagelijkse leven van de televisiekijker, economie en financiën komen er op de Nederlandse televisie bekaaid af. Economische onderwerpen voldoen doorgaans niet aan de normen van de omroep-strateeg: te ingewikkeld, geen interessante beelden, een groot zapgevaar en dus kans op lage kijkcijfers. Hoewel vooral de concurrentie van RTL inmiddels wel heeft geleid tot een iets grotere aandacht voor economie in beider journaaluitzendingen, blijft het meestal bij de obligate dagelijkse vermelding van dollarkoers en Dow Jones-index.

De documentaire Erger dan Liefde, geproduceerd door NOS, BRT en Kuijer-Wentholt en gebaseerd op het gelijknamige boek van NRC-Handelsbladjournalist Roel Janssen, vult dan ook een gapend gat in het televisie-aanbod. De vierdelige serie, waarvan het eerste deel vanavond wordt uitgezonden, behandelt de na-oorlogse geschiedenis van de internationale economie aan de hand van de lotgevallen van achtereenvolgens de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Duitse mark. De documentaire voert langs het na-oorlogse optimisme over een wereld-geldstelsel als fundament voor economische voorspoed, de teloorgang van de dollar in 1971 als mondiale ankermunt, de rol van goud en olie, de vloed van achtereenvolgend Arabisch en Japans kapitaal naar het Westen, de schuldencrisis van de ontwikkelingslanden, Reaganomics en het barsten van de Japanse luchtbel-economie tot aan de mislukking het recente Europese valuta-experiment. Het vierde deel van de documentaire is aangepast aan de jongste Europese valutacrisis in de zomer van dit jaar.

Natuurlijk kan je in amper 200 minuten alleen met zevenmijlslaarzen door bijna vijftig jaar economische geschiedenis lopen. Van de kijker wordt dan ook toewijding en concentratie gevergd. De programmamakers zijn er in geslaagd aan deze ambiteuze taak te voldoen. De aanpak van Erger dan liefde, dat in de zomer al op de BRT te zien was, is die van een lekker ouderwets aandoende documentaire. Geen modieuze videosnufjes, maar gewoon een uitleg van wat er gebeurd is, omlijst met historische beelden, een enkele animatie, een voice-over en korte interviewfragmenten met de belangrijkste spelers in de na-oorlogse geschiedenis van het kapitaal. De Amerikaanse voormalige Fed-voorzitter Paul Volcker bijvoorbeeld, of Opec-topman Zaki Yamani, ex-Bundesbankpresident Karl Otto Pöhl en IMF-voorzitter Jaques Delarosière, de programmamakers wisten ze allemaal exclusief voor de camera te krijgen.

Zeker daarom kan de documentaire in vorm en inhoud zonder meer wedijveren met bijvoorbeeld de kwaliteitsprogramma's van de Britse BBC. De makers melden dan ook belangstelling uit onder meer de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië.

    • Maarten Schinkel