"Sorry, ik ben om!'

Onder de baissiers, pessimisten, put-adepten en bears loopt de spanning met de dag op: de beurs wil niet wijken. Tijdens de correctie van begin september bloeiden ze op, maar nu breken de indexen weer dagelijks records waarvan de inkt nog nat is.

In de netwerken van somberlingen, die elkaar ondersteunen over de telefoon, fax en electronische post, vallen gaten. De een na de ander loopt met gebogen hoofd over naar het kamp van de vrolijke Fransen.

Een verstokte zwartkijker meldde gisteren de hitte niet langer te kunnen weerstaan: "Sorry, ik ben om! Ik groet bij deze de achterblijvende jongens. Het gaat alleen nog verder omhoog, er is geen weg terug. Over een jaar staat de index van de Optiebeurs honderd punten hoger. Ik heb al wat kolletjes gekocht. Heel onwennig na die poetjes.'

Daarna begint hij enthousiast uit te leggen dat put-warrants op de indexen van buitenlandse beurzen, genoteerd op de EOE, weinig kosten. Die op de Duitse DAX-index (slot maandag: 2039) afloopdatum 26 maart 1996 en uitoefenprijs 1900 doet circa 95 cent of 95 gulden per contract van 100 optie-achtige warrants.

Hoe serieus is die vlucht uit de berenkuil als hij nog steeds naar puts zit te kijken? Daarop zegt hij door de knieën te zijn gegaan na gesprekken met mannen van een grote Nederlandse bank en een nog grotere Duitse. De eerst beweert dat niets de pret kan drukken en de tweede wijst op tientallen miljarden marken aan deposito's die in november vervallen en daarna in aandelen gaan. Waar anders in?

Enfin: het bekende verhaal van de wolk liquiditeiten die boven de markt hangt. En die puts? Gewoonte. "Laat de jongens bellen als er goed nieuws (in die kringen: lagere koersen) is', besluit hij de adreswijziging vol twijfel.

Een andere beruchte zwartkijker loopt zondagmiddag met vrouw, kinderen en hond te wandelen in het bos. Voor het eerst in zijn leven. Ziek? Anders zit hij toch om deze tijd achter de computer te sleutelen aan opties? Zijn vrouw lacht: "Erik is helemaal van de opties af.' Hij knikt somber: "Je moet te veel provisie betalen. Daar is tegenwoordig niks meer in te verdienen.'

Gaat dat, een leven zonder effecten? Hij doet in aandelen: "Ik heb mijn borsumeidjes zien verdubbelen en winst genomen.' Hij lacht en stelt voor wat te gaan drinken op de ommezwaai. Zeer ongewoon voor zijn doen. Na vijf minuten gaat het gesprek over de meerjarige opties die gisteren in de notering zijn gekomen. Wanneer zal hij weer terugkeren in het optie-kamp?

Ook de Optiebeurs is in zekere zin om. Het assortiment lange opties is uitgebreid. Op Ahold en Elsevier komen oktober-opties met een looptijd van drie jaar (op de dag van introductie) die in 1996 aflopen. Op ABN Amro en ING komen, naast de al lopende januari 1994-, 1995- en 1996-opties, contracten die in oktober 1997 en 1998 aflopen. Nieuwe lange opties zullen vanaf nu vervallen in oktober en niet meer in januari of november. Dus vervalt de 1996-index-optie in oktober. Op het bekende vijftal Akzo, KLM, Koninklijke Olie, Philips en Unilever zijn de oktober-1998'ers er bij gekomen.

Daarmee heeft de beurs het accent verder verschoven van korte opties naar meerjarige rechten en plichten die meer ruimte en tijd bieden en niet dwingen om steeds posities aan te passen. Dat kost te veel provisie, zoals ex-speculant, thans belegger, Erik hiervoor opmerkte. Zo denken meer mensen over de kosten van optietransacties. Je houdt er een bittere smaak en een lege portemonnee van over.

Wat kan deze beurs nog meer doen voor particuliere cliënten, de kurk waar de handel op drijft? Bij voorbeeld dit. De lange opties komen nauwelijks naar voren op de koerspagina's die in Teletekst staan, omdat de omzet per serie onder meer bepaalt of een optie wordt vermeld. De lange blijven in omzet achter bij de korte en vallen daarom meestal weg.

Dat is te verhelpen door enkele pagina's te reserveren voor de lange opties en warrants op indexen van buitenlandse beurzen, interessante producten, waarover onvoldoende informatie wordt gegeven. Ook beleggers die hun computer voeden met koersen van Teletekst zullen dit op prijs stellen. Zou er dan ook een pagina kunnen bijkomen waarop de vijfentwintig meest verhandelde opties staan? Dat voorkomt vervelend heen en weer zappen langs al die pagina's.