Russisch "nee' tegen Georgië

TBILISI, 19 OKT. Rusland gaat niet in op een dringend verzoek van de Georgische president, Sjevardnadze, om militaire steun in zijn strijd tegen de troepen van zijn voorganger, Gamsachoerdia. Rusland heeft Georgië “alle noodzakelijke hulp aangeboden”, maar militaire hulp uitdrukkelijk uitgesloten.

Sjevardnadze zei gisteren tijdens een op de Georgische televisie uitgezonden toespraak dat het Georgische leger “zo goed als gedesintegreerd is” en dat het zonder hulp “van Rusland, de Oekraïne en andere landen van het GOS” niet in staat is de gebieden die het eerst aan de Abchaziërs en daarna aan de troepen van Gamsachoerdia heeft verloren te heroveren. Hij voegde daaraan toe “al zijn hoop” te vestigen op Rusland.

Een dag eerder moest het Georgische leger de strategisch belangrijke stad Samtredia - een stad die de verbindingen tussen Tbilisi en de laatste haven in regeringshanden beheerst - prijsgeven aan de troepen van Gamsachoerdia. Daarbij moest het alle zware wapens achterlaten. De troepen van Gamsachoerdia rukken nu op naar Koetaisi, de tweede stad van Georgië. Sjevardnadze stuurt vandaag vrijwilligers en militaire versterkingen naar Koetaisi. De slag om die stad, zei hij gisteren “beslist over het lot van heel Georgië”.

De Georgische premier, Otar Patsatsia, heeft gisteren in Moskou in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot, Tsjernomyrdin, om militaire steun gevraagd. Vandaag werd gemeld dat Tsjernomyrdin het verzoek heeft afgewezen.

Het Georgische regeringsleger telt vier- tot vijfduizend militairen, onder wie rond duizend "Mchedrioni' - leden van de ruiterij-militie van Djaba Josseliani. Veel leden van deze militie zijn in de verloren strijd om Abchazië gesneuveld. Gamsachoerdia van zijn kant beschikt over ongeveer tweeduizend zeer gemotiveerde militairen, gerecruteerd in zijn thuisbasis, de provincie Mingrelië. Volgens de Georgische regering wordt Gamsachoerdia ook gesteund door enkele tientallen vrijwilligers uit de noordelijke Kaukasus, vooral Kabardijnen, die eerder aan de kant van de Abchaziërs tegen Sjevardnadze's leger hebben gevochten. Beide partijen zijn slecht bewapend. (AFP, Reuter)