Rhône-Poulenc aan de beurt voor privatisering

PARIJS, 19 OKT. Het chemieconcern Rhône-Poulenc staat als volgende op de lijst van Franse staatsbedrijven om te worden geprivatiseerd. De verkoop van de aandelen gaat binnen enkele weken van start. Dit heeft de Franse regering gisteren bekendgemaakt.

Na Rhône-Poulenc is de oliemaatschappij Elf-Aquitaine aan de beurt om te worden geprivatiseerd.

De privatisering van het eerste Franse staatsbedrijf, Banque Nationale de Paris, werd begin deze maand een doorslaand succes. De aandelen waren vijf maal overschreven. De verkoop van het staatsbelang bracht 28 miljard franc op (ruim 9 miljard gulden). De beurshandel in aandelen BNP is gisteren begonnen. De animo voor de aandelen BNP was zo groot dat de handel zelfs tijdelijk moest worden stilgelegd. Binnen twee uur waren 2,25 miljoen aandelen van eigenaar gewisseld.

De Franse overheid heeft een belang van 43 procent in Rhône-Poulenc. In januari deed de toenmalige socilaistische regering al een deel van het belang in het chemieconcern van de hand. Minister Alphandéry van economische zaken en financiën liet weten dat Rhône-Poulec vóór Elf Aquitaine wordt geprivatiseerd omdat het chemiebedrijf beter is voorbereid op de privatisering. “Dit betekent niet dat we bedenkingen hebben over de privatisering hebben van Elf Aquitaine, die tezijnertijd een zeer aantrekkelijk operatie zal worden. Maar we hebben wat meer tijd nodig oor de voorbereiding”, aldus de minister.

In de komende vijf jaar zullen nog twintig andere staatsbedrijven worden geprivatiseerd. Met de opbrengst daarvan kan de Franse regering de staatsschuld aflossen en noodlijdende staatsbedrijven als Air France en het computerconcern Bull saneren en rijp maken voor privatisering. Ook heeft de regering dringend geld nodig om de werkgelegenheid te stimuleren. De werkloosheid in Frankrijk ligt thans op 11,7 procent. (Reuter)