QVC verstevigt basis voor fusie met Paramount

NEW YORK, 19 OKT. Uitgeverij Advance Publications en kabelexploitant/ uitgeverij Cox Enterprises zullen elk 500 miljoen dollar in kabel- en tv-produktiebedrijf QVC Network te steken, op voorwaarde dat QVC fuseert met mediagigant Paramount Communications. Dat heeft QVC gisteren bekendgemaakt.

Cox en Advance nemen elk voor 250 miljoen dollar gewone aandelen QVC en voor hetzelfde bedrag preferente aandelen. Beide bedrijven mogen ook een lid van de raad van bestuur benoemen als de fusie met Paramount doorgaat. Cox Enterprises uit Atlanta bezit 18 kranten en 19 televisie- en radiostations. Advance is een uitgever van kranten, boeken en tijdschriften, waaronder The New Yorker.

QVC deed een maand geleden een bod op Paramount van 9,8 miljard dollar, nadat dat bedrijf een week eerder een fusie met Viacom bekend had gemaakt. Viacom had een transactie van 7,5 miljard dollar opgezet, maar zag de overnameplannen sneuvelen door het rivaliserende bod. De Paramount-directie stelde voorwaarden aan QVC voordat zij het tegenbod in overweging wilde nemen. QVC heeft daar tot nu toe aan voldaan en heeft zich met de extra steun van gisteren zelfs verzekerd van meer middelen dan door Paramount geëist.

Vorige week heeft het bestuur van Paramount medegedeeld dat het bereid is informele gesprekken met QVC te voeren, ondanks de eerder getekende fusie-overeenkomst. QVC heeft zich nu verzekerd van in totaal 2 miljard dollar directe steun en 3 miljard dollar aan garantstelling door een bankenconsortium onder leiding van Chemical Banking Company. In het beginbod waren de investeringen van 500 miljoen elk door Liberty Media en Comcast inbegrepen. Liberty en Comcast hebben samen een meerderheidsaandeel in QVC, dat geleid wordt door Barry Diller. Liberty maakte twee weken geleden bekend te fuseren met kabelexploitant TCI, dat op zijn beurt vorige week aankondigde met telefoonmaatschappij Bell Atlantic samen te gaan.

Viacom heeft sinds het tegenbod gesprekken gehad met vele mogelijke partners, waaronder ook Cox Enterprises, Bell Atlantic en BellSouth. Tot nu toe heeft het in totaal 1,8 miljard dollar steun gekregen van videoverhuurbedrijf Blockbuster Entertainment (600 miljoen) en telefoonmaatschappij Nynex (1,2 miljard)

Na de aangekondigde fusie tussen TCI en Bell Atlantic deden sommigen het voorkomen dat QVC zijn toekomst niet in eigen hand heeft, maar afhankelijk is van hogere TCI/Liberty-bazen. Topman Diller van QVC maakte van de bekendmaking gisteren gebruik om commentaar te geven op die speculaties. “Pogingen om QVC's bedrijfsvoering te kleineren door mij en mijn collega's af te schilderen als marionetten van iemand”, aldus Diller, “hebben slechts één doel: de aandacht afleiden van de duidelijke verschillen in de voorstellen en Viacom toe te staan zijn acquisitie van Paramount door te zetten voor minder dan de reële waarde.” Volgens Diller is de hamvraag in de strijd om Paramount tussen Viacom en QVC: “Wat is de waarde van het pakket voor Paramount-aandeelhouders en wat is onze management-strategie voor de toekomst gang van zaken in het bedrijf.”

    • Lucas Ligtenberg