Protest Grieks-Cyprioten tegen bezoek Britse vorstin

NICOSIA, 19 OKT. De Cypriotische politie heeft vandaag in de hoofdstad Nicosia zeven Grieks-Cyprioten gearresteerd die ageerden tegen het bezoek van de Britse koningin Elizabeth aan de eilandstaat. De betogers noemden de Britse vorstin “killer queen” in een verwijzing naar het ophangen van negen Grieks-Cypriotische guerrillastrijders in 1955 door de toenmalige Britse koloniale autoriteiten.

Het is de eerste maal sinds de onafhankelijkheid, in 1960, dat het Britse staatshoofd Cyprus bezoekt. De vorstin combineert haar staatsbezoek met deelname aan de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Gemenebest-landen, die donderdag in Nicosia begint.

De aankomst van Elizabeth, gisteren, werd door een aantal Cyprioten meteen aangegrepen voor acties. In de havenstad Limassol dreigden twee mannen zich vanaf het dak van het stadhuis in een menigte mensen te gooien uit protest tegen het besluit van het lokale bestuur om aan de Britse koningin de symbolische sleutel van de stad te overhandigen. Eén van hen, een plaatselijke dokter, Harris Aristidou, zei: “De Duitse leiders hebben zich verontschuldigd voor de nazi-misdaden, de Japanners hebben hun spijt betuigd tegenover de Koreanen, maar de "killer queen' heeft geweigerd haar excuses aan te bieden aan de Grieks-Cyprioten die in een vrijheidsstrijd waren verwikkeld met de Britten.”

Veel Cyprioten vinden ook dat Londen te weinig heeft gedaan om aan de tweedeling van Cyprus, na een invasie van Turkse troepen in 1974, een einde te maken. Ze eisen dat de Britse regering Ankara onder druk zet om de 30.000 man Turkse militairen terug te trekken om zo uitvoering te geven aan een vredesplan van de Verenigde Naties dat voorziet in een hereniging van het Griekse met het Turkse deel van Cyprus in federatief verband. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd zal op Cyprus een ontmoeting hebben met de leider van de Turks-Cyprioten, Rauf Denktash, wat tot veel verontwaardiging heeft geleid onder de Grieks-Cyprioten. Vandaag zou koningin Elizabeth de "Groene lijn' bezoeken, de bestandslijn tussen de twee eilanddelen, waar VN-troepen de vrede bewaken. (AP, Reuter)