Peter Murphy vertrekt bij volleybalbond

ROTTERDAM, 19 OKT. Peter Murphy heeft vandaag ontslag genomen als bondscoach van de nationale vrouwenvolleybalploeg. Hij is tot dat besluit gekomen omdat er volgens hem sprake is van een vertrouwensbreuk met zijn selectie. Na de mislukte strijd om het Europese kampioenschap in Brno, waar Nederland als zevende eindigde, besloot de ploeg buiten de bondscoach om het toernooi te evalueren. Van het resultaat van dat gesprek werd hij evenmin in kennis gesteld, hetgeen hij onacceptabel acht.

Sinds 1982 is Murphy, een 46-jarige fysiotherapeut uit het Brabantse Uden, betrokken geweest bij de vrouwenvolleybalploeg. In 1985 leidde hij Nederland naar een derde plaats op het Europese kampioenschap dat in eigen land werd gehouden, voorts werd de B-wereldtitel in Spanje veroverd, legde het team in 1991 in Italië beslag op de tweede plaats bij het EK en werden de Olympische Spelen in Barcelona afgesloten met een zesde plaats.

Dat Nederland in Brno niet kon beantwoorden aan de hooggespannen verwachtingen wijt Murphy aan de chaotische voorbereiding op het eindtoernooi. Voor een deel was dat toe te schrijven aan het gebrek aan financiële middelen, waardoor speelsters geen behoorlijke overeenkomst kon worden aangeboden.

Na het EK ontstond tweespalt in het team, die door een van de speelsters in de openbaarheid werd gebracht. Murphy besefte dat er een deuk was gekomen in de altijd zo bijzondere wisselwerking die er tussen hem en de nationale selectie bestond. Daarom wilde hij ook niet meewerken aan het voornemen van de speelsters de kritiek tot na het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap dat in Hongarije wordt gehouden.

De taken van Murphy worden overgenomen door assistent Bert Goedkoop. De nationale ploeg is vandaag afgereisd naar Texel voor een trainingskamp ter voorbereiding op het kwalificatietoernooi dat volgende week in Szolnik begint.