Pakistaans parlement kiest Benazir Bhutto tot nieuwe premier

ISLAMABAD, 19 OKT. De Nationale Assemblée van Pakistan heeft Benazir Bhutto vandaag gekozen tot premier, drie jaar nadat ze deze functie verloor. De 40-jarige Bhutto kreeg 121 stemmen, tegen 72 voor haar conservatieve rivaal, ex-premier Nawaz Sharif.

Bhutto luisterde naar de bekendmaking van haar zege, door parlementsvoorzitter Yusuf Raza Gilani, met een grote glimlach. “Dit is een moment van triomf en van verzoening”, zei ze, “we zullen werken om de democratie te versterken en de verdraagzaamheid te bevorderen.” Afgevaardigden van Sharifs Moslim Liga reageerden op de uitslag met boegeroep.

“De mensen wachten op verandering. Ze willen niet zomaar een verandering van gezicht, ze willen verandering van systeem”, aldus een triomfantelijke Bhutto. “Mijn regering zal er een zijn van hervormingen.”

Bhutto's Pakistaanse Volkspartij (PPP) kwam op 6 oktober als winnaar uit de bus bij de parlementsverkiezingen, maar won niet genoeg zetels voor een meerderheid in de Assemblée. Waarnemers wijzen er op dat de uitvoering van Bhutto's plannen voor verandering sterk afhankelijk is van de kracht van haar coalitieregering. De kleinere partijen in haar kabinet zullen in de praktijk de doorslag geven bij belangrijke beslissingen.

Bhutto was van 1988 tot 1990 ook al premier, maar haar bewind verzandde toen in corruptie en machtsmisbruik. Ze werd afgezet en verloor aansluitend de parlementsverkiezingen, waarna Nawaz Sharif premier werd. Na een conflict tussen Sharif en president Ghulam Ishaq Khan werden beiden mannen in juli gedwongen af te treden.

Bhutto legt gistermiddag de eed af voor president Wasim Sajjad. In principe wordt de premier voor vijf jaar gekozen, maar Pakistan krijgt nu voor de zevende keer een nieuwe regeringslieder sinds de dood van dictator Zia Ul Haq in 1988.

Bhutto wees er vandaag op dat het “pas de tweede keer in de Pakistaanse geschiedenis is dat iemand voor de tweede keer tot premier wordt gekozen.” De eerste maal betrof het haar vader, Zulfikar Ali Bhutto, die in 1977 voor de tweede achtereenvolgende keer verkiezingen won, maar twee weken daarna door Zia Ul Haq in een militaire staatsgreep werd verdreven. Twee jaar later werd Ali Bhutto geëxecuteerd. (AP, AFP, Reuter)