Oprichter Randstad brengt aandelenbelang terug tot minderheid

ROTTERDAM, 19 OKT. Drs. F. Goldschmeding, de 60-jarige directeur en oprichter van Randstad (3600 werknemers, ruim 3 miljard gulden omzet), wil zijn meerderheidsbelang in dit uitzendbureau- en schoonmaakconcern prijsgeven.

Randstad heeft gisteren in het kader van de Wet Melding Zeggenschap bekendgemaakt dat Goldschmeding zijn privé-belang heeft verminderd van 53,03 tot 49,7 procent.

Goldschmeding is de aandelen echter nog niet kwijt. Hij heeft ze tijdelijk gestald bij Perago bv, een van zijn privé-beleggingsmaatschappijen. Volgens mr. F. van Haasteren, directeur concernzaken bij Randstad, is Perago een tussenstation. De vennootschap zal op termijn de aandelen vervreemden.

Als gevolg van de transactie ziet Perago haar belang stijgen tot 5 procent. De beleggingsmaatschappij wil haar pakket binnenkort doorplaatsen naar "kleine beleggers'. Door deze manoeuvre stijgt het percentage vrij verhandelbare aandelen van 20 naar 25.

Goldschmeding kan zijn aandelenbelang nu in alle stilte verder terugbrengen. Krachtens de Wet Melding Zeggenschap is een nieuwe melding ervan pas verplicht zodra de grens van 25 procent wordt overschreden.

Goldschmeding was vanochtend niet bereikbaar om de reductie van zijn belang in Randstad toe te lichten. Hij is met vakantie. Volgens Van Haasteren is de oprichter niet van plan op te stappen.

Volgens Van Haasteren is de laatste tijd wel intensief gezocht naar versterking van de directie. Goldschmeding heeft in het afgelopen jaar het directieteam met twee nieuwe directeuren versterkt. Nu zitten er, Goldschmeding en Van Haasteren inbegrepen, zes mensen in de directie van het concern.

Volgens Van Haasteren is de verkoop van de Randstad-aandelen op een gunstig moment geschied: “De stukken zijn momenteel bijzonder gewild.” De koers van het aandeel is dit jaar gestegen van 43,50 naar 58 gulden. Gisteren sloot het fonds op 54 gulden. Het bedrijf wil volgens de directeur op termijn behoren tot de veertig meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs. “Onze markt voor uitzendbureaus staat in feite nog in de kinderschoenen. Als de economie aantrekt, kan Randstad daarvan profiteren.”

Met de verkoop van Goldschmedings aandelen komen er gewone aandelen met stemrecht in de omloop. De meeste beursgenoteerde bedrijven geven gecertificeerde aandelen uit zonder stemrecht. Certificering van aandelen geldt als de meest gebruikte beschermingsconstructie op Beursplein 5.

Mocht één van de aandeelhouders het bedrijf willen overnemen, dan kan het concern wel preferente aandelen uitgeven om de zeggenschap van de "overvaller' te beperken. Bovendien heeft Randstad zich beschermd door in 1987 twintig procent van de aandelen onder te brengen bij de Stichting Randstad Optiefonds, die eigendom is van Aegon (5 procent) en de werknemers van Randstad (15 procent). Volgens Van Haasteren is dit “in feite een extra beschermingsconstructie.”