Nieuwe aanklacht van misbruik in incestzaak

EPE, 19 OKT. Eén van de slachtoffers in de Eper incestzaak, Eveline van B. (26), heeft vanmorgen opnieuw een aanklacht ingediend op het politiebureau in Epe.

Volgens haar advocaat, mr. G. van Driem, heeft haar cliënt aangifte gedaan van seksueel misbruik van haar dochtertje, toen twee jaar oud, door de twee broers uit Vaassen en Apeldoorn die ook de twee kinderen van haar zus Jolanda zouden hebben misbruikt.

Bovendien deed Eveline van B. aangifte van nog een illegale abortus. Haar ouders zouden die bij haar hebben opgewekt. Al eerder verklaarde het slachtoffer dat tussen januari 1982 en juni 1983 bij haar op gruwelijke wijze een abortus werd uitgevoerd. Dat is opgenomen in de telastelegging van haar ouders.

De zaak tegen de zes verdachten in de incestaffaire werd een maand geleden pro forma geopend. Eind november komt de zaak tegen de ouders en de ex-man van Jolanda, en tegen de drie verdachten uit Vaassen en Apeldoorn voor de rechtbank van Zutphen weer voor. Omdat enkele verdachten nog een psychologisch onderzoek ondergaan in het Pieter Baan Centrum in Utrecht en omdat er door onder anderen prof. dr. W.A. Wagenaar uit Leiden onderzoek wordt gedaan naar de betrouwbaarheid van verklaringen, is nog maar de vraag of de zaak dan wel behandeld wordt. Volgens één van de advocaten van de verdachten wordt de zaak “waarschijnlijk over de jaarwisseling getild”.

De vier agenten, die in dezelfde zaak door Jolanda werden aangeklaagd wegens verkrachting maar door justitie niet zullen worden vervolgd, wegens het ontbreken van feiten die de aanklacht ondersteunen, eisen nog steeds volledige rehabilitatie.