Nederland treft in eerste ronde Davis Cup zwakke België

ROTTERDAM, 19 OKT. Het Nederlandse tennisteam speelt in maart 1994 de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi een thuiswedstrijd tegen het zwakke België. De loting vond aan het begin van de middag plaats in Londen. Dit jaar, van 3 tot 5 december spelen Duitsland en Australië de finale.

Nederland behoorde bij de acht geplaatste landen in de zogenoemde "wereldgroep' en vermeed daarmee in de eerste ronde een wedstrijd tegen een topland. Als Nederland de eerste ronde overleeft treft het de winnaar van de ontmoeting Verenigde Staten-India.

België beschikt niet over topspelers. Hun meest ervaren troef is Bart Wuyts, ongeveer de nummer honderd van de wereld. Hij wordt meestal terzijde gestaan door Filip Dewulf en de dubbelspeler Tom van Houdt.

Nederland heeft de de keuze uit Richard Krajicek (11de op de wereldranglijst), Paul Haarhuis (42), Jan Siemerink (53), Jacco Eltingh (59). Mark Koevermans (253) moet op de ranglijst inmiddels Tom Nijssen, Fernon Wibier en Michiel Schapers boven zich dulden.

Nederland won dit seizoen, zonder Krajicek, verrassend van Spanje (3-2 in Barcelona). Na de ontluisterdende 4-1 nederlaag in juli op het Haagse Malieveld tegen Zweden in de kwartfinale, kreeg bondscoach Stanley Franker veel tips voor een andere aanpak van een Davis-Cupwedstrijd. Het systeem dat de Zweden hanteren, won die dag en leek een goed voorbeeld. Opvallend was dat de privé-coaches van de Zweedse spelers tot aan de wedstrijd zelf in ruime mate bij de voorbereiding waren betrokken en voortdurend intensief overleg voerden met de Zweedse bondscoach Jonte Sjögren. Bovendien komen de beste tien Zweedse spelers ieder jaar twee of drie keer bij elkaar voor een trainingskamp. De nederlaag van Zweden tegen Duitsland in de halve finale (5-0), toonde aan dat ook het Zweedse model niet zaligmakend is. Het is waarschijnlijk dat Zweden volgend seizoen met Mats Wilander als coach zal opereren.

In Nederland verandert er weining, zei Franker vanochtend. “Ik heb na de nationale kampioenschappen een gesprek gehad met de belangrijkste privé-coaches in Nederland. Zij gaven aan dat er maar een kapitein op het schip kan zijn.” De belangrijkste vernieuwing is dat de Nederlanders zullen proberen de week voorafgaande aan de landenwedstrijd gezamenlijk een toernooi te spelen. De spelers mogen - wat ze voor de ontmoeting met Zweden wel deden - niet meer vlak voor de wedstrijd op vakantie. Losse trainingsweken passen volgens Franker niet bij de Nederlandse mentaliteit. “Frits Don (de coach van Siemerink) en Henk van Hulst (de coach van Eltingh en Haarhuis) werken al samen. En Richard Krajicek is een geval apart. Die heeft zijn eigen programma.” Een detail dat zal veranderen is de huisvesting bij een thuiswedstrijd. In plaats van het drukke Kurhaus in Den Haag, zal de selectie een rustiger verblijfplaats opzoeken. “Al kan je niet zeggen dat het hotel de schuld van de nederlaag was”, zei Franker. “Bij grand-slamtoernooien zitten de spelers ook in hotels die bepaald niet rustig zijn.”