Nederlaag voor hervormers bij Estse verkiezing

TALLINN, 19 OKT. De Estse regeringspartij Isamaa (Vaderland) heeft volgens de eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen, die zondag in Estland zijn gehouden, een zware nederlaag geleden.

Volgens de voorlopige uitslagen zijn de verkiezingen uitgelopen op een grote zege voor voormalige bureaucraten, communisten en fabrieksdirecteuren die in de campagne de regering van premier Mart Laar hebben verweten te weinig te doen aan de sterk gestegen criminaliteit en de sterk gedaalde levensstandaard. De partijen die een rol spelen bij de transformatie van de samenleving kregen slechts een handvol zetels in de gemeenteraden van steden waar de voorlopige uitslag vaststaat. In de hoofdstad Tallinn kregen ze slechts vijf van de 64 zetels. In Tallinn kregen de twee groeperingen die de Russische minderheid vertegenwoordigen samen 27 zetels. De overige zetels gingen naar Estse oppositiepartijen. In Tallinn woont eenderde van de bevolking van Estland. Twee ex-communisten, ex-president Arnold Rüutel en Lembit Annus, kregen het grootste aantal voorkeurstemmen.

Ex-premier Edgar Savisaar, leider van de oppositionele Centrumpartij, sprak in een eerste reactie van “een totale nederlaag voor Isamaa”.

De uitslag van de verkiezingen heeft geen directe consequenties voor de regering van Laar. Maar een woordvoerder van de regerende coalitie, Ivo Rull, gaf toe dat de regering van Estland op termijn het lot kan ondergaan van de hervormingsgezinde regeringen van Letland en Litouwen, die inmiddels plaats hebben moeten maken voor minder hervormingsgezinde regeringen. “Hier gebeurt iets soortgelijks. Er zijn veel mensen die te lijden hebben van het hervormingsproces en voor wie de zaken gewoon te moeilijk zijn.”

Bij de uitslag van de verkiezingen heeft de deelname van veel leden van de Russische minderheid een grote rol gespeeld. Een overgrote meerderheid van de Russen mocht aan de tot dusverre gehouden parlementsverkiezingen niet deelnemen, omdat ze niet beschikken over de Estse nationaliteit; bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag hadden de Russen actief kiesrecht als ze zich tijdig hadden laten registreren; passief kiesrecht hadden ze ook zondag niet. (Reuter, AP)