Mobil vestigt nieuwe fabriek in Amsterdam

AMSTERDAM, 19 OKT. De Amerikaanse oliemaatschappij Mobil investeert 35 miljoen dollar in een in Amsterdam te bouwen fabriek voor de produktie van esters, bestemd voor synthetische smeermiddelen en koelstoffen. Dit hebben Mobil en de Amsterdamse wethouder voor havenzaken, drs. P. Jonker, gisteren bekendgemaakt.

De bouw van de fabriek begint volgend jaar moet eind 1995 klaar zijn. Aanvankelijk biedt de fabriek werk aan 35 mensen. Als de markt zich gunstig ontwikkelt kan dat aantal oplopen tot vijftig, aldus algemeen directeur J. Labelli van Mobil-chemie. De nieuwe fabriek krijgt een capaciteit van 16.000 ton per jaar.

De esterfabriek wordt gebouwd aan de Australië-haven in het Westelijk havengebied, naast het terrein van de vroegere raffinaderij van Mobil. Het concern exploiteert er nu met 50 werknemers opslagtanks en installaties voor het mengen van brandstoffen.

Labelli zei dat Amsterdam na een onderzoek van twee jaar is verkozen boven Delfzijl en vestigingsplaatsen in Schotland, Frankrijk en Spanje. Het gunstige zakelijke klimaat, lagere investeringskosten dan elders, en te verwerven schaalvoordelen door de bundeling met andere Mobil-activiteiten in Nederland hebben uiteindelijk geleid tot een keuze voor Amsterdam. Ook hebben de ruime beschikbaarheid van goed opgeleid personeel en een positieve houding van de betrokken autoriteiten een rol gespeeld. Doorslaggevend was echter de ligging aan het Noordzeekanaal voor de aan- en afvoer van goederen en de nabijheid van Schiphol.

De Gemeente Amsterdam verleent Mobil voor de eerste fase een investeringssubsidie van 350.000 gulden (10.000 gulden per arbeidsplaats). Economische Zaken doet daar een groter bedrag bovenop. De hoogte van de Rijksbijdrage wordt later bekendgemaakt.

Mobil gebruikt de esters voor de produktie van hoogwaardige syntetische olie ensmeermiddelen. Ook het concern met de produktie van esters in op de vervanging van chloor fluor koolwaterstoffen (CFK's) in koelkasten en koelinstallaties die, wanneer ze vrijkomen, de ozonlaag aantasten. De CFK's worden vervangen door HFK's (hydro fluor koolwaterstoffen), maar deze kunnen alleen door toevoeging van esters worden gemengd met de minerale olie die als koelvloeistof in koelinstallaties wordt gebruikt.