"Leger koos pas op valreep voor Jeltsin'

MOSKOU, 19 OKT. De Russische strijdkrachten hebben begin deze maand pas op het laatste nippertje besloten president Jeltsin te steunen in zijn confrontatie met de parlementaire rebellen in het Witte Huis. De rebellen hadden het pleit zelfs in hun voordeel kunnen beslechten als ze in de kritieke fase hadden doorgedrukt en méér gebouwen hadden bezet dan alleen de televisietoren en het kantoor van de burgemeester van Moskou.

Dat heeft generaal Dmitri Volkogonov, een prominente adviseur van Jeltsin, zondagavond gezegd in een programma op de Russische televisie.

Volkogonov zei dat hij op zondag 3 oktober in het Kremlin aankwam toen aanhangers van de parlementaire oppositie het bureau van de burgemeester en de televisietoren al hadden bestormd. Onder de militairen in het Kremin heerste grote verwarring. “In het ministerie van veiligheid zeiden ze: "het is onze zaak niet ons met politiek onderzoek bezig te houden'. Dat is waar. Er is geen noodzaak voor politiek onderzoek. Maar dat betekent niet dat het grootste belang van het ministerie, de veiligheid van de staat, opzij moet worden gezet als het gaat om het overleven van de staat zelf. Dan kun je niet gewoon roepen dat het leger buiten de politiek blijft. Tot op het laatste moment, letterlijk tot in de nacht, werd die leus overal gebruikt: het leger blijft buiten de politiek”, zo vertelde Volkogonov.

Pas laat in de avond kreeg Jeltsin met een “tamelijk hard gesprek” op het ministerie van defensie de aarzelende legerleiding aan zijn kant. Vanaf dat moment opereerde minister van defensie Gratsjov volgens Volkogonov “professioneel”. De aanval op het Witte Huis begon maandagochtend.

Zelf ging Volkogonov laat op zondagavond naar een commandocentrum van het leger om te controleren of beweringen van de rebellen in het Witte Huis, als zouden veel militaire eenheden hun trouw hebben gezworen, op waarheid berustten. “Ik was in staat me ervan te overtuigen dat dit in de overgrote meerderheid van de gevallen bluf van het Witte Huis was. Maar het gevaar was groot genoeg. Als de rebellen niet waren opgehouden gebouwen te bezetten zou het, laten we zeggen, moeilijk zijn geweest te voorspellen hoe sommige staatsstructuren zich zouden hebben opgesteld”, aldus de generaal.