KLM-partner Northwest na twee jaar weer op winst

ROTTERDAM, 19 OKT. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, waarin de KLM een belang houdt van 20 procent, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een netto winst geboekt van 112,3 miljoen dollar. Het is het eerste positieve kwartaalresultaat van Northwest in twee jaar.

Northwest maakte de kwartaalcijfers gisteren bekend. Een jaar geleden werd in hetzelfde kwartaal nog een verlies geleden van 19,7 miljoen dollar. Over de eerste negen maanden van dit jaar leed Northwest een verlies van 122,2 miljoen dollar. Vorig jaar was het verlies nog 381,4 miljoen dollar.

Northwest zegt de winstcijfers voor een deel te danken aan de saneringen waarover deze zomer een akkoord met de vakbonden werd bereikt. De komende drie jaar zullen de kosten bij Northwest met 1,2 miljard dollar worden verlaagd.

De top van Northwest schrijft de positieve resultaten verder toe aan de intensieve samenwerking met de KLM. De KLM en Northwest mogen sinds januari van dit jaar opereren alsof zij één bedrijf zijn al mogen zij hun diensten niet onder dezelfde naam aanbieden. Die intensieve samenwerking vloeide voort uit het "Open Skies'-verdrag dat de Amerikaanse en Nederlandse regering een jaar geleden afsloten. Dat verdrag biedt maatschappijen van beide landen vrijelijk toegang geeft tot elkaars luchthavens.

In het derde kwartaal werden vooral op de gezamenlijke vluchten die de twee maatschappijen uitvoeren tussen Amsterdam en de Amerikaanse steden Boston, Detroit en Minneapolis spectaculaire resultaten geboekt. De vervoerscapaciteit steeg met dertig procent. De bezettingsgraad van de vliegtuigstoelen ging met zes procentpunt omhoog.

De winstcijfers van Northwest komen op een cruciaal moment voor de KLM. In de besprekingen met haar beoogde partners SAS, Swissair en Austrian vormt de keuze van de Amerikaanse partner het laatste obstakel voordat een "memorandum of understanding' kan worden getekend. Delta, waarmee Swissair nauwe banden onderhoudt, is de andere kandidaat voor de Europese alliantie. Swissair heeft grote bezwaren tegen het negatief eigen vermogen van een miljard dollar dat Northwest met zich sleept. Om luchtvaartpolitieke redenen is het echter een stuk moeilijker Delta in de Eureopese alliantie te krijgen.

Op de beurs werden de winstcijfers van Northwest vanmorgen positief ontvangen. Het aandeel KLM steeg vanmorgen acht dubbeltjes tot 41,20 gulden.