Kenia komt tegemoet aan eis geldschieters

NAIROBI, 19 OKT. De koers van de Keniase munt wordt met ingang van vandaag losgelaten. Het laten zweven van de Keniase shilling was een van de belangrijkste voorwaarden die Westerse donoren hebben gesteld aan hervatting van de hulp, die twee jaar geleden werd opgeschort. De zwevende koers werd gisteren bekendgemaakt door minister Musalia Mudavadi van financiën.

“Vanaf dinsdag houdt de Centrale Bank van Kenia een door de markt bepaalde wisselkoers aan”, aldus Mudavadi. De bewindsman zei te hopen dat de zwevende koers de export zal aanmoedigen. Zakenlieden mogen nu de helft van hun winst in harde valuta behouden. Voorheen moesten zij hun verdiende harde valuta inlevern bij de centrale bank, die hen compenseerde in de lokale munteenheid.

Het laten zweven van de munt is de meest recente hervorming in een serie maatregelen, waartoe ook drie devaluaties behoren. Al sinds mei waren enkele commerciële banken ertoe over gegaan om een door de markt bepaalde koers voor de shilling te hanteren. De centrale bank hield echter vast aan de officiële koers.

Het Internationale Monetaire Fonds dringt al geruime tijd aan op afschaffing van de door de overheid vastgestelde koers. De kloof tussen de officiële koers en de marktbepaalde koers was de laatste tijd steeds kleiner geworden. Gisteren, bij de opening van de handel, lag de officiële koers op 67,6 shilling tegen een dollar en de koers van de commerciële banken op 68,85 shilling voor een dollar. In de afgelopen zes maanden heeft de Keniase shilling ongeveer 60 procent van zijn waarde verloren. Volgens Mudavadi zijn er tekenen dat de koers zich stabiliseert.

Het loslaten van de officiële koers van de Keniase shilling valt samen met een bezoek van een delegatie van het IMF en de Wereldbank aan het land. De delegatie komt zich op de hoogte stellen van de vorderingen in de economische hervormingen. Op grond van de bevindingen zal het IMF besluiten of de steun aan de betalingsbalans zal worden hervat. Kenia kampt met een hoge inflatie en een krimpende economische groei. De regering in Nairobi hoopt dat steun van het IMF andere donoren zal aanzetten tot hervatting van de hulp. (Reuter)