Japans bedrijf werkt aan stof tegen kanker

ROTTERDAM, 19 OKT. Het Japanse farmaceutische bedrijf Kyowa Hakko Kyogo gaat een in Nederland gesynthetiseerd anti-kankermiddel verder ontwikkelen tot geneesmiddel.

De stof met de codenaam EO9 is midden jaren tachtig gesynthetiseerd door dr. E.A. Oostveen (zijn initialen komen in de naam van de verbinding terug) en professor dr. W.N. Speckamp aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het project werd indertijd gesubsidieerd door het Koningin Wilhelmina Fonds, de huidige Kankerbestrijding Nederland.

Dit jaar is de stof voor het eerst aan mensen toegediend. Op grond van deze in Nederland, Denemarken en Noorwegen uitgevoerde studie, heeft Kyowa besloten de werkzaamheid van EO9 te gaan testen bij mensen met een bepaald type long-, borst-, maag-, pancreas- en darmkanker. Het onderzoek wordt gecoördineerd door de EORTC, een Europees samenwerkingsverband voor onderzoek aan middelen tegen kanker. Als EO9 op de markt komt, delen de ontdekkers en de VU in de opbrengst.