Italië reorganiseert inlichtingendiensten

ROME, 19 OKT. Het Italiaanse kabinet heeft gisteren besloten tot een ingrijpende zuivering van de inlichtingendiensten en tot een wijziging in de organisatie die de twee diensten strakker onder politieke controle moet brengen.

Het besluit is een reactie op verschillende onthullingen vorige week over banden tussen de inlichtingendiensten en de georganiseerde misdaad. Gisteravond is hierover topoverleg gehouden op het presidentiële paleis, dat mede was bedoeld om te laten zien dat de regering de diensten nog onder controle heeft.

Een voorstel van de politiebond om de bestaande twee diensten, de civiele Sisde en de militaire Sismi, af te schaffen en ze te vervangen door één volledig nieuwe organisatie, is afgewezen. Er komt een nieuw overkoepelend orgaan dat rechtstreeks onder de premier zal vallen en waaraan de hoofden van de Sisde en de Sismi hiërarchisch ondergeschikt zijn. Het is de bedoeling dat de Sisde zich vooral zal bezighouden met de binnenlandse veiligheid, terwijl de Sismi vooral in het buitenland moet werken. Verder zullen de bestaande zuiveringsplannen voor de diensten worden verscherpt en geïntensiveerd.

Ook het leger is vorige week in opspraak geraakt. De gewezen minnares van een hoge generaal heeft verteld dat deze betrokken was bij wapensmokkel en met een aantal collega's plannen had gemaakt voor een extreem-rechtse coup. Daarbij zou ook een extreem-rechtse terrorist, Gianni Nardi, zijn betrokken die officieel in 1976 is omgekomen bij een auto-ongeluk op Majorca, maar volgens de vrouw nog in leven is. Het stoffelijk overschot van Nardi is door de Spaanse autoriteiten opgegraven en onderzocht. Van één vinger was nog een afdruk te maken, en volgens een eerste onderzoek gisteren komt die afdruk overeen met die van Nardi. Hiermee lijkt ook de bodem onder de andere beschuldigingen van de vrouw weg te vallen. Zij heeft zelf nieuwe onthullingen beloofd.

In Sicilië is de justitie een onderzoek begonnen naar vijf belangrijke rechters uit Palermo en omgeving die ervan worden verdacht regelmatig leden van de mafia in bescherming te hebben genomen en informatie te hebben gegeven aan de mafia. De verdenkingen tegen hen zijn gebaseerd op informatie van twee spijtoptanten van de mafia, Gaspare Mutolo en Pino Marchese. De rechters zijn betrokken geweest bij tientallen mafiaprocessen.

    • Marc Leijendekker