Italië getroffen door golf van stakingsacties

ROME, 19 OKT. De sociale onrust in Italië blijft groot. Ongeveer honderdduizend winkeliers en kleine zelfstandigen hebben gisteren gedemonstreerd tegen de nieuwe belastingplannen, vandaag is een reeks stakingen in de transportsector begonnen.

Het stadsvervoer is overal in het land een paar uur tot stilstand gekomen. Morgen staken de havenarbeiders en de veerboten. Voor volgende week dinsdag is een staking in het vliegverkeer aangekondigd en van 27 tot en met 29 oktober staken de treinmachinisten. De drie grote vakcentrales hebben een algemene staking uitgeschreven voor volgende week donderdag, waarmee de vakbonden meer maatregelen willen afdwingen om de werkloosheid te bestrijden. Een dag later staken de artsen. Kleine winkeliers en zelfstandigen protesteerden gisteren in Milaan tegen de plannen voor een minimum-belasting, bedoeld als een antwoord op de grootschalige belastingontduiking onder zelfstandigen en in de vrije beroepen.