Israel laat Palestijnse "held' vrij

PAG.4 ACHTERGROND

TEL AVIV, 19 OKT. Israel heeft vanmorgen Salim Zrei, de langst zittende Palestijn, een etmaal voor hervatting van het overleg met de PLO in Taba vrijgelaten.

Salim Zrei, afkomstig uit het vluchtelingenkamp Dir-el-Ballah in de Strook van Gaza, werd bij de grenspost Erez (de overgang naar Israel) in vrijheid gesteld en daar verwelkomd door Achmed Tibi, een speciale raadgever van Yasser Arafat. De Palestijn, die behoort tot Arafats Al-Fatah-factie in de PLO, heeft 23 jaar in Israelische gevangenissen doorgebracht. Hij werd in 1970 wegens verzetsactiviteiten opgepakt door Israelische troepen in de Strook van Gaza.

Met de vrijlating van deze "Palestijnse held' heeft Israel een begin gemaakt met het op vrije voeten stellen van duizenden Palestijnen. De berichten over de precieze aantallen lopen uiteen. Waarschijnlijk zal Israel binnenkort tegen de vijfduizend van de dertienduizend vastgehouden Palestijnen vrijlaten.

De minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, zei vanmorgen dat Israel overweegt ook vastgehouden leden van de islamitisch-fundamentalistische Hamas-beweging en de islamitische Jihad op vrije voeten te stellen.

Achmed Tibi zei vanmiddag dat de vrijlating van Salim Zrei de vredeskrachten onder de Palestijnen zal versterken. Volgens hem zullen alle Palestijnen die zich in Israels gevangenissen bevinden uiteindelijk op vrije voeten worden gesteld.

Wie daarvoor in aanmerking komen en het vaststellen van data voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen is een van de twee hoofdpunten van de besprekingen in Taba deze week. Het afbakenen van de grenzen van het autonomiegebied rondom Jericho staat eveneens op de agenda.

    • Salomon Bouman