George Michael scheidt van Sony

LONDEN, 19 OKT. De popzanger George Michael en de platenmaatschappij Sony hebben een midlife crisis. Partijen hadden afgesproken tot ten minste het jaar 2003 bij elkaar te blijven, maar George Michael wil nu scheiden. Gisteren verscheen hij voor een rechtbank in Londen, vergezeld van vier advocaten. Daar gaat Mr. Justice Parker twaalf weken de tijd nemen om te beslissen of Sony George Michael in een wurgcontract heeft beknot. De internationale muziekwereld houdt de adem in: als Michael wint, wordt een stortvloed van rechtszaken verwacht waarbij ook andere populaire artiesten zullen willen heronderhandelen over hun banden met de platenmaatschappijen.

George Michael (eigenlijk Georgios Panayioutou, 30) heeft in zijn loopbaan vele "singles' in de Top 10 gehad. In 1988 maakte hij zijn eerste solo-album: "Faith'. Daarvan werden alleen al in de Verenigde Staten 15 miljoen exemplaren verkocht. Met zijn daaropvolgende album "Listen without Prejudice' wilde Michael een eind maken aan zijn imago van sekssymbool. Dat was zeer tegen de zin van Sony. Volgens Michael weigerde Sony voldoende reclame te maken voor "Listen without Prejudice'. De plaat had een omzet van "maar' vijf miljoen exemplaren.

Michael voert nu aan dat Sony hem in een bepaalde artistieke richting wil dringen, omdat daaruit voor de platenmaatschappij het meeste financieel gewin te halen valt. Michael mag volgens zijn contract met Sony schrijven, toeren en op televisie verschijnen, maar dan niet zingen. Songs opnemen mag alleen voor Sony. Volgens contract moet Michael nog zes lp's opnemen voor Sony, waarbij de platenmaatschappij de vrijheid heeft het materiaal te verwerpen als ongeschikt. Michael zegt nu dat die afspraak, naar Europees recht, beperking van vrije handel inhoudt. Hij bepleit in feite het recht voor platenartiesten om - net als filmsterren - naar eigen goeddunken per project van studio te wisselen. Michael zegt dat hij, hoe het proces ook afloopt, nooit meer een plaat met Sony zal opnemen.

De eerste advocaat van Michael rekende Mr. Justice Parker gisteren voor dat Sony ongeveer zesmaal zoveel aan een cd verdient als de artiest zelf: 2,45 pond tegenover 37 pence. In de afgelopen vijf jaar verdiende Sony aan Michael 52,45 miljoen pond. De popzanger zelf had een inkomen van 7,35 miljoen pond. De rechter werd voor de vele fans op de publieke tribune onmiddellijk met de glans van glorie overgoten toen hij veelzeggend meeknikte met een lange lijst van namen van popzangers die de advocaat opvoerde om te testen hoe bekend Mr. Justice Parker met de wereld van de populaire muziek is. Die tactiek is niet overbodig, gezien het feit dat een vooraanstaand rechter hier niet lang geleden kribbig opmerkte: “De Beatles? Wie zijn dat?”

    • Hieke Jippes