Foto: OISTERWIJK - De zwart-chromen neus van een ...

Foto: OISTERWIJK - De zwart-chromen neus van een Chevrolet Fleetline van 1947 grijnst naar de voorbijganger.

Een T-Ford van 1911, een Rolls Royce Phantom I van 1928, Mercedessen, Jaguars en Ferrari's, glanzende geschenken uit verre verledens. Het Bredase Turfschip biedt vandaag onderdak aan een privé-collectie van veertig classics en oldtimers, die vandaag worden geveild. Naast de auto's komen ook autoboeken, emblemen, losse motorblokken, motorfietsen en modelvliegtuigjes onder de hamer. De verzameling staat bekend als de "Aandestegge-collectie'. H. Aandestegge was tot voor kort eigenaar van meubelfabriek Oisterwijk maar met het faillissement van het bedrijf kwam ook de collectie in andere handen. In Oisterwijk waar een speciaal museum voor deze verzameling is gebouwd konden potentiële kopers en hobbyïsten de collectie voor een laatste maal bezichtigen. In vier dagen kwamen zo'n 2.500 bezoekers onder wie veel buitenlanders die hiervoor speciaal naar Brabant waren gekomen. Zij vergaapten zich onder andere aan de Ferrari 400i-Coupé, waar zich Prins Bernhard zich jarenlang door liet vervoeren en een Economy van 1907, die de evolutie van koets naar auto markeert. De aanwezige kenners menen dat Aandestegges verzamelwoede unieke exemplaren bij elkaar heeft gebracht. Volgens O. Meezen, projectleider van het veilinghuis Troostwijk dat de auctie leidde, is veel geld aan de restauratie besteed. Hij wijst op een Rolls Royce. “Deze auto is vijftien jaar geleden in Engeland gekocht. Het heeft meer dan een miljoen gulden gekost om hem in zijn originele staat terug te brengen”. Om het hoekje staat de T-Ford, één van de trekpleisters. “Hij wás al mooi, maar toch is deze auto tot het laatste schroefje en boutje uit elkaar gehaald”. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)